Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България и Германия се споразумяха за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T

Атанас Запрянов и Борис Писториус
Снимка: Министерство на отбраната

Военният министър Атанас Запрянов и германският му колега на Борис Писториус подписаха програмно споразумение за съвместна покупка на зенитно-ракетни комплекси IRIS-T. Това стана на двустранна среща в рамките на форума на контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна в авиобаза “Рамщайн”.

Споразумението е съгласно Меморандума за разбирателство относно съвместното закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата “Щит на европейското небе”, съобщиха от Министерството на отбраната. Целта е да се преодолее дефицитът от способности на българските Военновъздушни сили за зенитно-ракетно прикритие чрез технологично обновяване и постигане на оперативна съвместимост в съюзническата система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

По повод търсенето на съвместни решения за подкрепа на украинската държава беше проведената двустранна дискусия между делегациите на България и Украйна. В изказването си военният министър Атанас Запрянов заяви, че страната ни продължава да оказва подкрепа на Украйна в изпълнение на решенията на Народното събрание.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Президентът издаде указ за назначаването на нов служебен кабинет

В изпълнение на Конституцията президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на предложеното от номинирания за служебен премиер Димитър Главчев правителство. Очаква се новият кабинет веднага да положи клетва пред Народното събрание. В друг..

обновено на 27.08.24 в 08:46

Съставът на новия служебен кабинет е готов

Кандидатът за служебен премиер и досегашен служебен министър-председател Димитър Главчев представи пред президента Румен Радев състава на служебния кабинет. По думите на Главчев, досегашното служебно правителство се е справило добре с основните си..

обновено на 26.08.24 в 19:41
Християн Мицкоски, министър-председател на Северна Македония

Северна Македония сменя кадри в съвместната комисия с България - не защитават интересите на македонския народ

Премиерът на Република Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че предстоят кадрови промени в Съвместната мултидисциплинарна комисия между България и Северна Македония за историческите и образователните въпроси, предаде МИА. Според премиера..

публикувано на 26.08.24 в 19:31