Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Евродепутатът Радан Кънев:

Екатерина Захариева ще бъде българският еврокомисар

Радан Кънев
Снимка: Ани Петрова

Очакването е Урсула фон дер Лайен да избере жена като кандидатура от България за еврокомисар основно заради силно нарушения баланс на половете в очаквания нов състав на Европейската комисия.” Тази прогноза направи пред бТВ евродепутатът Радан Кънев от групата на Европейската народна партия.

Министерският съвет предложи Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС) и Юлиян Попов (ПП-ДБ) за български кандидатури за еврокомисар.

Служебният кабинет определи двете кандидатури за еврокомисар

Радан Кънев изказа опасението, че формален квотен критерий може да надделее над професионалните биографии.

Евродепутатът коментира и ситуацията в България заявявайки, че изход от политическата криза не се вижда.

Рефлексът ми е да изключа телевизора, когато на екрана се появи българският парламент, дотам е стигнало политическото говорене”, каза Радан Кънев. Според него е нужен друг тип политическо поведение и намиране на вярната форма на управление.

По думите на евродепутата, налице е дълбок конфликт в институциите, както и разложение в българската политика поради дългите години, в които сенчестите зависимости надделяват над публичната политическа отговорност.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

В Чипровци откриха паметник на Васил Левски

Паметник на Васил Левски вече се издига в Чипровци. Той е дарен на общината от българския онколог и родолюбец проф. д-р Иван Гаврилов по повод празника на града. В присъствието на много жители и гости на Чипровец дарителят и кметът Пламен Петков..

публикувано на 06.09.24 в 16:33

Пловдив чества Съединението и празника на града

Честванията по случай 139-ата годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия и Празника на Пловдив започнаха с тържествен молебен в катедралния храм “Света Богородица”, отслужен от Пловдивския митрополит Николай.  Бяха..

публикувано на 06.09.24 в 12:50

Изложба във Велико Търново разказва за събития и личности, допринесли за Съединението на България

Изложбата “Съединението – събития и личности”, разположена във великотърновския музей "Възраждане и Учредително събрание", показва оригинални документи и снимки от фондовете на Национална библиотека "Св. св. Кирил и Методий" и Регионална библиотека..

публикувано на 06.09.24 в 12:08