Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова:

Системата на неделните училища е една от най-успешните политики спрямо българите в чужбина

Илияна Йотова с българската общност в Барселона
Снимка: БГНЕС

България е навсякъде, където се чува българска реч, има български дружества и български училища, които съхраняват и развиват българския език и култура.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българската общност в Барселона, изтъквайки, че с президента Румен Радев не делят българите в България и тези в чужбина. “Това е нашата политика вече седем години”, подчерта тя.

Искаме да създадем всички условия да се съхранява българщината, да се пази българският език, българите в чужбина да имат самочувствие, защото са носители на многолетна и богата история и култура”, каза още вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова системата на българските неделни училища е една от най-успешните политики на нашата държава за сънародниците ни в чужбина. “Българският език е в основата на запазване на българското самосъзнание. Отделяйте време, за да разказвате на децата си на български език за България”, посъветва тя родителите.

Илияна Йотова чества Деня на Съединението заедно с българската общност в Барселона.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Премиера на книгата в София

Двуезично издание разглежда културната дипломация на емигрантите ни в Аржентина

"Когато имаш ярък път пред себе си, пречките са като дребните песъчинки по него" – с тези думи започва пролога на книгата на Аксиния Иванова и Иван Цанков "Българите в Аржентина. Културната дипломация на новата емиграция" , представена в Българския..

публикувано на 10.10.24 в 21:42

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения..

публикувано на 10.10.24 в 17:49

Болград събира местните етноси за Фестивал на националните култури

В украинския Болград на 12 октомври ще се проведе Фестивал на националните култури-2024. Представители на местните етнически общности ще представят своите песни и танци, автентични предмети. Ще се проведе и пазар за бесарабски съдове за хранене...

публикувано на 10.10.24 в 16:07