Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илияна Йотова:

Системата на неделните училища е една от най-успешните политики спрямо българите в чужбина

Илияна Йотова с българската общност в Барселона
Снимка: БГНЕС

България е навсякъде, където се чува българска реч, има български дружества и български училища, които съхраняват и развиват българския език и култура.” С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към българската общност в Барселона, изтъквайки, че с президента Румен Радев не делят българите в България и тези в чужбина. “Това е нашата политика вече седем години”, подчерта тя.

Искаме да създадем всички условия да се съхранява българщината, да се пази българският език, българите в чужбина да имат самочувствие, защото са носители на многолетна и богата история и култура”, каза още вицепрезидентът.

Според Илияна Йотова системата на българските неделни училища е една от най-успешните политики на нашата държава за сънародниците ни в чужбина. “Българският език е в основата на запазване на българското самосъзнание. Отделяйте време, за да разказвате на децата си на български език за България”, посъветва тя родителите.

Илияна Йотова чества Деня на Съединението заедно с българската общност в Барселона.




БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Велико Търново впечатли сънародници от Сърбия

Българо-сръбският център от Враня организира  двудневна екскурзия до Велико Търново за членовете на сдружението. Голяма част от пътуващите за първи път посетиха старата българска столица.  „Дължим голяма благодарност на Генералното консулство..

публикувано на 02.09.24 в 14:02

Ученици ще се обучават по проекта “Ние сме бъдещето на Босилеград”

Културно-информационният център “Босилеград” подготвя възпитателно-образователен проект за ученици, който се нарича “Ние сме бъдещето на Босилеград”. Проектът ще започне още в началото на септември, а заниманията ще се провеждат в следобедните..

публикувано на 31.08.24 в 07:20

Красотите в Смолянско разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол

Забележителности в района на град Смолян разгледаха деца от училище "Българче" в Неапол в четвъртия ден от своята екскурзия у нас по програма „България - образователни маршрути“ на Министерството на образованието и науката, предаде БТА...

публикувано на 29.08.24 в 14:55