Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коалициите на Пеевски и на Доган не представиха исканите от ЦИК документи

Комисията решава в понеделник дали да ги допусне до изборите

Снимка: БТА

Двете крила на ДПС, които възнамеряват да участват на предсрочните парламентарни избори на 27 октомври в коалиции, не са спазили указанията на Централната избирателна комисия да представят документи, доказващи, че партията не е част от техния състав, научи БНР. Те имаха срок до вчера в 17,00 ч. да изпълнят изискването на ЦИК.

ЦИК: Коалициите на Пеевски и на Доган да докажат, че ДПС не участва в тях

От “Демокрация, права и свободи – ДПС”, зад която стоят привържениците на почетния председател Ахмед Доган, са уведомили ЦИК, че възразяват срещу указанията и днес ще подадат жалба във Върховния административен съд. По-късно обаче стана ясно, че коалицията е оттеглила жалбата си. Въпреки това съдът ще се произнесе по нея в тридневен срок, съобщиха от институцията.

От коалицията около председателя на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски “Движение за права и свободи – Ново начало” също са отказали да се съобразят с препоръката на комисията.

ЦИК трябва да реши дали да регистрира двете обединения на редовното си заседание в понеделник. Според Изборния кодекс една партия може да участва на избори само в една коалиция.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Делегация на парламента на Северен Рейн-Вестфалия е в България

Вицепрезидентът Илияна Йотова се срещна с делегация на местния парламент на федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия, водена от председателя на Ландтага Андре Купер. Членовете на местния парламент, които представляват различни политически сили и..

публикувано на 29.08.24 в 15:51

Политиците в България все по-трудно успяват да управляват случващото се в страната

Вторият служебен кабинет, ръководен от Димитър Главчев положи клетва пред Народното събрание. Основна задача на екипа от служебни министри отново ще бъде провеждането на честни избори, като поредният предсрочен парламентарен вот е насрочен от..

публикувано на 28.08.24 в 12:15

Служебното правителство положи клетва

На извънредно заседание на Народното събрание, членовете на служебния Министерски съвет, назначени с указ на президента Румен Радев , с министър-председател Димитър Главчев, положиха клетва пред народните представители.  В присъствието на..

публикувано на 27.08.24 в 11:42