Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

Снимка: Архив

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика. Правителството предлага линията да нарасне с 21,3% до 638 лева. Управляващите очакват отслабването на инфлационния натиск да доведе до по-висока покупателна способност на уязвимите групи от населението и нарастване на потреблението на домакинствата. 
С предложената от правителството граница не са съгласни от един от най-големите профсъюзи у нас - КНСБ, според тях тя трябва да бъде 667 лв. От профсъюза обясняват, че размерът на линията на бедност в България се определя от изследването на Евростат „Статистика на доходите и условията на живот (EU-SILC)”, което се осъществява на база доходите от годината преди предходната, т.е. на практика равнището на линията на бедност по Евростат отразява състояние на доходите от 2022 г., а тя ще се прилага през 2025 г. Затова е нужно прилагането на коректив за индексиране с натрупаната инфлация на базата на актуални данни.
Линията на бедност се актуализира всяка година, за настоящата година тя е 526 лева.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Гордана Силяновска

Българският президент прие покана официално да посети Северна Македония

На неофициална среща българският президент Румен Радев е приел поканата на своя македонски колега Гордана Силяновска, да посети официално Скопие. Дата за посещението не е определена. От българска страна нямаше официално изявление след разговора в..

публикувано на 14.09.24 в 09:08

Учебно-тренировъчен самолет катастрофира при подготовка за авиошоу

Министърът на отбраната Атанас Запрянов отменя авиошоуто в Трета авиационна база заради катастрофа с учебно-транспортен самолет  L-39 ZA, съобщи Министерство на отбраната. Инцидентът е станал при подготовка на утрешните демонстрации по случай..

публикувано на 13.09.24 в 16:20

Наръчник за родители: Как да изпратим първокласника от поколението "Алфа" на училище

С трепет и вълнение над 55 хиляди българчета ще прекрачат за първи път училищния праг. На 16 септември първолаците ще влязат в ремонтираните класни стаи, украсени с балони и цветя. А там, подредени на чиновете ги очакват изпъстрени с картинки..

публикувано на 13.09.24 в 10:10