Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Японски завод за кабели мести производството си от България заради високи разходи

Заводът на "Борднетце - България" в Мездра
Снимка: БТА

Японската компания "Сумитомо Електрик Борднетце" планира да преустанови дейността на единия от заводите си в България - в гр. Мездра, през 2025 г., а вторият ѝ завод - в град Карнобат, ще продължи работа с намален капацитет, предаде БТА. Причината е преместване на производството в заводите на компанията в Молдова и Румъния.  Компанията обяснява решението си с високата конкуренция в индустрията за кабелни комплекти и високите производствени разходи в България, особено нарастващите разходи за труд, които са се отразили негативно на способността на компанията да възлага нови проекти за серийно производство на кабелни комплекти към българските си локации. Заводът в Мездра, който е открит през 2008 г. и в който работят около 950 души, е планирано да затвори в края на март 2025 г. За завода в Карнобат се планира от февруари 2025 г. да оптимизира около 100 работни места. В момента в него работят 1000 души.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България лансира идеята за общи туристически маршрути с Турция

Министърът на туризма Евтим Милошев откри туристическия форум „България – открий и сподели“ в Истанбул, Турция. Форумът цели да изследва възможностите за взаимодействие между българския и турския туристически продукт. „Вярвам че съществува сериозен..

публикувано на 15.09.24 в 14:21

България иска облекчаване на вноса на български селскостопански продукти в Китай

На българо-китайски бизнес форум в София президентът Румен Радев изтъкна пред представителите на китайския бизнес предимствата на бизнес средата в България и наличието на висококвалифицирани специалисти. "Няма кола, произведена в Европа, която да..

публикувано на 12.09.24 в 14:38

Производители излагат продукцията си на традиционния Есенен панаир в Разград

На започващото днес в Градския парк на Разград 31-во издание на традиционния есенен панаир своя продукция ще представят производители от цялата страна. С ръчно изработени сувенири ще участват и от Дневния център за пълнолетни лица с увреждания..

публикувано на 11.09.24 в 08:15