Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Снимка: БТА

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава "новата учебна година да бъде плодотворна, благодатна и спасителна!“ 

"Винаги да помним, че Източник на всяко истинско знание и мъдрост е нашият Господ Иисус Христос“, посочва в посланието си Българският патриарх като изтъква, че в "своята история православният ни народ е засвидетелствал любовта и отдадеността си към книжовността и образованието, в които той е намирал здрава основа за своето преуспяване и благоденствие“. 

"За нас образованието не е просто усвояване на информация и знания, а е преоткриване, очистване и проясняване на замъгления от греха Божи образ у човека“, отбелязва Негово Светейшество. По думите му, служението на учителите е особено важно, защото работят с живи човешки души, за което са нужни много добродетели като дълготърпение, постоянство, добронамереност, чувствителност, разсъдителност, откритост, искреност, бодрост, незлобие и способност за прощаване, а те се постигат с вяра в Бога и молитва към Него. Обръщайки се към учениците, Патриарх Даниил изтъкна, че "училището може да бъде едно от най-прекрасните места на света, където ние се учим не само да познаваме природата, света и човека, но преди всичко да живеем в общност, да обичаме, да съчувстваме, да прощаваме, да отстъпваме, да помагаме и да се приобщаваме"

"Учим се на единство в многообразието. Учим се на това да различаваме в нашите съученици Божието творение, което заслужава любов, грижа и уважение." Накрая, на родителите, Негово светейшество припомни, че образованието без възпитание е безплодно, а да възпитава може само онзи, който сам питае любов към Бога и човека. "Ние дължим уважение към нашите учители и към учителите на нашите деца", подчертава в обръщението си Българският патриарх и допълва,  че не бива да забравяме, че децата са Божи дар, а не даденост, нито пък наше постижение. "Нам е възложена грижата за тях, за която един ден ще отговаряме пред Праведния Съдия – Бога“, напомня Негово Светейшество. В края на обръщението си той пожелава временните изпитания, през които преминаваме като народ и общество да не ни обезсърчават и разколебават никого в усърдното преподаване и усвояване на полезното знание и напомня, че "Господ допуска изпитанията, за да ни укрепи и утвърди още повече чрез тях."

Българският патриарх Даниил завършва с благопожелания Бог да дарува на всички учители, ученици и родители сили и здраве през новата учебна година!

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Валежите продължават, по върховете ще превали и сняг

През нощта  над по-голямата част от страната облачността временно ще се разкъса и намалее; по-значителна ще се задържи над югоизточните райони, където все още на изолирани места ще превалява дъжд. През втората половина от нощта от югозапад ще започне..

публикувано на 16.09.24 в 19:05

България днес - 16 септември 2024 г.

В „България днес“ на 16 септември слушайте з а първия учебен ден в България и в българските неделни училища зад граница. От историка Веселин Лазаров узнаваме защо датата  15 септември е избрана за начало на учебната година в България. А Дарина..

публикувано на 16.09.24 в 19:00

Граждански активисти очакват реакцията на Европа заради промените в Закона за образованието

Над 160 български граждански организации, сред които и Национална мрежа за децата, изпращат отворено писмо до редица европейски институции, организации, посолства и дипломатически представителства, относно законовите промени, въвеждащи забрана за..

публикувано на 16.09.24 в 17:49