Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Снимка: БТА

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията. 

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности, посочи Антон Марков, генерален консул на България в Солун. Те са важни не само за историята на България, но и на Гърция, изтъкна дипломатът.

"Атанас и Любомир Далчеви изживяха своя живот честно и като добри хора, както и предани към двете изкуства – поезията и скулптурата и изобразителното изкуство", отбеляза на церемонията Виктория Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев.

"Балканският творец, преди да бъде опознат от света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи", каза проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет. "В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви", припомни ученият, който е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"За“ или "против“ мобилните телефони – отворен въпрос в българското училище

Броени дни преди началото на новата 2024-2025 учебна година се прокрадна идеята за пълна забрана на мобилните телефони в училище. Основните мотиви за подобно решение са ниската успеваемост в училище, разсеяността на учениците и най-вече пагубните..

публикувано на 16.09.24 в 08:10

Фолклорни състави, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция на фестивал в Созопол

Над 10 фолклорни състава, кулинари и занаятчии от България, Сърбия и Гърция ще се съберат на фестивала "Балкантеа" в Созопол, който ще се проведе от 16 до 18 септември.  Събитието ще бъде открито от кмета на Созопол Тихомир Янакиев в Летния театър..

публикувано на 16.09.24 в 07:30

Определят линията на бедност за България за 2025 г.

На заседание днес Националният съвет за тристранно сътрудничество ще обсъди проект на Постановление на Министерския съвет за определяне размера на линията на бедност за страната за 2025 г., внесен от министъра на труда и социалната политика...

публикувано на 16.09.24 в 05:40