Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почетоха Атанас и Любомир Далчеви с паметна плоча в Солун

Снимка: БТА

Паметна плоча на Атанас и Любомир Далчеви беше открита в Солун по инициатива на Българската телеграфна агенция (БТА) и Генералното консулство на България в града. "България трябва да поставя знаци по света на места със следи от бележити българи", заяви генералният директор на БТА Кирил Вълчев на церемонията. 

Успяхме да увековечим важни за историята ни личности, посочи Антон Марков, генерален консул на България в Солун. Те са важни не само за историята на България, но и на Гърция, изтъкна дипломатът.

"Атанас и Любомир Далчеви изживяха своя живот честно и като добри хора, както и предани към двете изкуства – поезията и скулптурата и изобразителното изкуство", отбеляза на церемонията Виктория Далчева, дъщеря на поета Атанас Далчев.

"Балканският творец, преди да бъде опознат от света, първо трябва да бъде опознат от своите съседи", каза проф. Хюсеин Мевсим, професор по български език и литература в Анкарския университет. "В един юнски ден, в зноя, тук, в този град – Солун, който е колкото балканско-ориенталски, толкова е и европейски модерен град, се ражда Атанас, вторият син на семейство Христо и Виктория Далчеви", припомни ученият, който е автор на книгата “Атанас Далчев в Солун и Истанбул”.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Българският патриарх Даниил благослови децата за новата учебна година

Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил отправи окръжно послание за новата учебна година към учители, ученици и родители. В посланието си "с отеческа любов и архипастирско благословение“ Негово Светейшество благопожелава " новата учебна година..

публикувано на 16.09.24 в 13:00

Премиерът Димитър Главчев: Първият учебен ден е знакова дата

За цяла България първият учебен ден е знакова дата и може да се каже, че това е един от най-големите празници. С тези думи служебният премиер Димитър Главчев се обърна към учители, ученици и родители при откриването на учебната годината в столичното 35..

публикувано на 16.09.24 в 12:55

Президентът Румен Радев пожела на децата да бъдат творци на бъдещето си

При откриването на учебната година в столичното 128 СУ "Алберт Айнщайн“ президентът Румен Радев призова учениците да бъдат "истински творци" на тяхното "собствено утре“. В приветствието си за Новата учебна година държавният глава пожела на всички..

публикувано на 16.09.24 в 12:53