Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Живеещата в Австрия виртуозна пианистка Донка Ангъчева свири за жителите на Враца

2
Донка Ангъчева и Росен Гергов
Снимка: БТА

Донка Ангъчева, един от най-ярките и виртуозни европейски пианисти, част от престижната селекция „Bosendorfer Artist“,  ще изнесе на 11 октомври концерт във Враца, съвместно с врачанската Симфониета, съобщиха от оркестъра.

Ангъчева е солист на филхармониите на Виена, Пловдив, Байройт, Фогланд и др. Заедно с гост-диригента Росен Гергов са подготвили да представят на публиката „Концерт  Soaree за пиано и оркестър“ от Нино Рота, „Варшавски концерт за пиано и оркестър“ от Ричард Адинсел и три симфонични ескиза от Клод Дебюси под общото име „Морето“.

Донка Ангъчева

Донка Ангъчева е не само концертиращ изпълнител, но и оказва подкрепа на млади таланти, заради което през 2023 г. е избрана за „Жена на годината“ в категория "Изкуство и култура" на Look Business Awards, които всяка година се раздават във Виена, напомня БТА. 

„Започнах да работя с млади творци и от България от миналата година. И съм безкрайно щастлива, че отривам толкова много таланти в България, които имат нужда от подкрепа, от сцена, от мотивация. Имат нужда да преоткрият красотата на класическата музика и в чужбина, защото там класическия свят е може би по-красив и подкрепян. И много искам да продължа да правя това нещо, защото виждам, че има голям смисъл“, сподели Донка Ангъчева пред агенцията.

Тази година пианистката е номинирана за наградата „Будител на годината“ на Българското национално радио. „За мен това е голяма награда и съм благодарна на българската публика и на хората, които ме подкрепят“, посочи пианистката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

"Крадец на мечти"

Музиката на DARA е пъстра като самата нея - доказва го най-новият ѝ сингъл "Крадец на мечти". В него младата певица води откровен диалог с вътрешния си критик - онзи глас, който често ни руши и разколебава, но в същото време без милост ни тласка към..

публикувано на 11.10.24 в 10:15

“Български баси за Борис Христов” ще звучи в пет града по случай 110 години от рождението на великия оперен певец

Български оперни певци излизат на една сцена, за да отдадат почит към Борис Христов в 110-ата година от неговото рождение. Превъплъщавайки се в емблематични за великия бас роли, но и с доза артистична закачка те ще напомнят за световните му триумфи с..

публикувано на 10.10.24 в 14:00

Теодосий Спасов представя "Балкански емоции" в Женева

Именитият изпълнител на кавал Теодосий Спасов ще изнесе тази вечер в Женева, Швейцария, концерт под надслов "Балкански емоции". В зала Frank-Martin от 20 ч. на сцената до него ще бъдат още четирима музиканти – Ирина Гудева - контрабас и вокал, и..

публикувано на 08.10.24 в 10:15