Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президентът Румен Радев се среща с българи в Полша

Снимка: БТА

Президентът Румен Радев е в Полша, където участва в 19-ата среща на държавните глави от групата „Арайолуш“ по покана на полския си колега Анджей Дуда. Основната тема на форума тази година са възможностите за задълбочаване на трансатлантическите отношения в условията на глобални предизвикателства.

Програмата на президента включва също посещение на Ягелонския университет в Краков, в който се изучава българска филология и откриване на изложбата „Истории от глаголически времена“.
Експозицията представя слабо познати факти за най-старата азбука на славяните и ролята на България за съхраняването й. Изложбата за първи път показва ценни оригинални ръкописи на глаголица и кирилица, които се намират в Ягелонската библиотека.

Програмата на президента предвижда и срещи с представители на българското неделно училище в Краков и други членове на българската общност в Полша. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Светослав Иванов

Генералният консул в Одеса ще посети всички български неделни училища в района

Резултатите са добри там, където има синхрон между държавното украинско училище, българското неделно училище и кмета на общината и селото. Убедени сме в това и по този принцип ще работим , каза за БТА генералният консул на България в Одеса Светослав..

публикувано на 09.10.24 в 13:27
„Зюрьош Банда“

Дни на българската култура се провеждат в унгарския град Сегед

За двадесети път в унгарския град Сегед започват Дни на българската култура. Началото им дава фотодокументалната изложба на Българската академия на науките "Шедьоври от Рилския манастир“ в галерията на катедралния храм в Сегед. Това съобщи..

публикувано на 08.10.24 в 19:41

В албанското село Требище вече има българско неделно училище

Първо българско неделно училище отвори врати в село Требище, в албанската област Голо бърдо. Училището е наречено на най-красивия български празник - "24 Май" - в който почитаме делото на славянските просветители Кирил и Методий и на българската просвета и..

публикувано на 07.10.24 в 17:20