Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Разлог откриха шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца

Света Богородица с Младенеца
Снимка: БТА

С водосвет, отслужен от Неврокопския митрополит Серафим, в Разлог беше открита шестметрова статуя на Света Богородица с Младенеца. Скулптурата, поставена в центъра на кръговото кръстовище пред многопрофилната болница в града, се вижда от повече от километър.

Митрополит Серафим припомни думите на Божията майка, отправени към всички нас: “Каквото ви каже Той, моят син и наш Господ Иисус Христос, него вършете.” С това със сигурност ще имаме нейното застъпничество като наша майка, добави духовникът след водосвета.

Мраморната статуя е дело на скулптора Асен Ботев. “Беше чест и огромна отговорност за мен 5 години да се събуждам с мисълта „Света Богородице, помилуй нас”, каза той пред журналисти.

Кметът на Разлог Красимир Герчев заяви пред събралото се множество, че се чувства горд и удовлетворен, тъй като със съвместни усилия е изпълнено желанието на жителите на града да имат този символ, вдъхващ вяра в забързаното и сложно всекидневие.

В края на официалното откриване солисти от Свищовския хор “Янко Мустаков” изпълниха църковни песнопения пред статуята на Света Богородица с Младенеца.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 октомври 2024 г.

В "България днес" на 11 октомври отиваме в окото на бурята, за да чуем какво разказаха пред Радио България за сблъсъка си с урагана "Милтън" наши сънародници във Флорида. След това се "разгръщаме" в хип-хоп разговор с Марин Маринов – De La Trap - млад..

публикувано на 11.10.24 в 19:00

Няма уязвимости в софтуера на машините за гласуване

Приключи удостоверяването на машините за гласуване на предсрочните парламентарни избори в България на 27 октомври. Последната стъпка беше довереното изграждане на софтуера на устройствата и генерирането на хешкод. Той ще се изписва на..

публикувано на 11.10.24 в 18:45

Очаква ни облачно, дъждовно, но топло време в петък

В петък , 11 октомври, минималните температури ще са между 12 и 17°, в София 12°. През деня облачността ще е значителна и след обяд в Западна България, през нощта срещу събота и в останалата част от страната, ще има валежи от дъжд. Максималните..

публикувано на 10.10.24 в 19:45