Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мария Гусейнова: Никой в Азербайджан не ме пита защо говоря на български

Българите в Азербайджан продължават да съхраняват културата и езика си

4
Мария Гусейнова
Снимка: Елена Каркаланова

"Обичам България, това е страната на моите исторически корени!", казва с вълнение в гласа Мария Гусейнова, председател на общественото сдружение "Подкрепа за развитието на азербайджано-българската дружба". Веднъж в годината тя идва в страната ни, за да проведе срещи с представители на различни институции в подкрепа на проекти за укрепване на двустранното сътрудничество. Днес в Софийския университет организира представяне на азербайджанския модел на мултикултурализъм и междукултурен диалог.

"Мултикултурализмът, това е образ на живота – как живеят хората, как се отнасят към националните малцинства. Азербайджан е много дружелюбна страна – казва Мария Гусейнова пред Радио България. – През 20-те и 30-те години на ХХ век българите отидоха в град Гянджа в Азербайджан. Там те срещнаха много дружелюбни хора, които им помогнаха с работа, дадоха им къщи и в Гянджа се формира цял български двор, той така и се казваше – "Български двор". Българите там съхраняваха и продължават да съхраняват своите традиции, обичаи и най-главното – религия и език. Голям показател за мултикултурната политика на Азербайджан е това, че никой никога не ми е казал, както и на другите българи: "защо приказвате на български". В Азербайджан се съхранява езикът, културната и национална принадлежност."

Среща със студенти от Центъра за азербайджански език и култура в Софийския университет „Св. Климент Охридски“.

В страната на западния бряг на Каспийско море живеят около 300 българи, казва ни Мария Гусейнова, като в това число не влизат пристигналите в последните години по работа, или бесарабски българи, които са създали семейства там. Самата Мария е родена в Азербайджан, но корените ѝ тръгват от България и преминават през Бесарабия, откъдето прадедите ѝ отиват отвъд Черно море, бягайки през тежкия период на Гладомора. Българския научава от баба си, а днес собствените ѝ внуци са студенти в български университети. Притежава документ за българско гражданство и казва, че има две родини: "едната е историческата – България, другата – Азербайджан, където съм родена". Следи събитията в България, но не се чувства ощетена от факта, че на предстоящите на 27 октомври избори няма да има избирателна секция в Баку.

"Българският народ е умен и ще избере този път, който ще го изведе към прогрес. Много искам България да бъде процъфтяваща страна – имам предвид нанотехнологии,  информация, младежите да имат основа да остават в своята родина, да не търсят други пътища. Тук е много красива страна и да се надяваме, че изборите ще потвърдят желанието на българския народ да живее демократично и прогресивно – това е голямото пожелание към българите."


През лятото на 2005 година Сдружението, което ръководи Мария Гусейнова, започва да издава международно списание "Акорд", което излиза веднъж годишно с финансовата подкрепа на Агенцията за държавна подкрепа на неправителствените организации на Република Азербайджан.

"Много ми е приятно, че издаваме това списание на български език, в което разказваме за българската общност, за важни политически събития, като президентските избори в Азербайджан – неговото отношение към националните малцинства беше един показател за победата му. Разказахме за нашето мероприятие през март в Националния исторически музей, където азербайджанските деца рисуваха българска роза, а българските – своите представи за Азербайджан."

Мария Гусейнова и Елена Каркаланова след разговора в студиото

За подобни събития президентът Илхам Алиев ѝ връчва юбилеен медал "100-годишнината на Гайдар Алиев и медал "Тереги" (Прогрес).

"Това признание ми дава нов импулс, много желание да направя още повече за двустранните отношения. Това ме задължава да работя още повече за връзките между два дружествени народа – български и азербайджански" – казва ни Мария Гусейнова.

Снимки: Елена Каркаланова, БТА




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Българите в Северна Италия популяризират родната история и приноса на Славейковия род

На 22 и 23 септември в красивото италианско градче Брунате над езерото Комо, на фона на величествените Алпи и гледката към цялата долина на Ломбардия се събраха българи, предимно от Северна Италия. В продължение на два дни те почетоха не само официалния..

публикувано на 06.10.24 в 07:15

В Рим откриват изложба по случай 200-годишнината от издаването на “Рибен буквар”

Изложбата “Петър Берон. 200 години от издаването на Рибен буквар” се открива тази вечер в Българския културен институт в Рим, съобщиха от институцията в италианската столица. Събитието е включено в програмата за отбелязване на 155-ата годишнина от..

публикувано на 05.10.24 в 16:09

Българо-германска изложба в Чикаго прави мост между Ветровития град и Хамбург

Председателката на Клуба на българските жени и семейства в Хамбург – Емилия Юкер – за втори път ще представи картините си пред публика в Чикаго, като този път изложбата е посветена на 30-ата годишнина от сътрудничеството между градовете от двете страни..

публикувано на 04.10.24 в 15:40