Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще възкръсне ли "Химко"

Ще възкръсне ли "Химко" и реалистичен ли е моделът за реиндустриализация, който възнамеряват да приложат управляващите с осигуряването на 50 милиона лева за това? В пряко включване от Враца чухме две мнения - на Маргарит Маждраков и Кирил Петков - бивши ръководители в комбината.

Маргарит Маждраков е по-скоро скептик да бъде възроден торовият колос:

Правният анализ за състоянието на "Химко", състоянието на язовира, техническото състояние на инсталациите - тези стъпки посочи Маждраков като необходими, за да стане ясно състоянието на комбината.

Не беше изготвено техническо състояние на инсталациите, не беше направен разчет за доставчици на съответното оборудване. 11 години те не са работили. Износването е голямо и като корозия, не е направена технико-икономическа обосновка, говоря за самото оборудване. След като се направят всичките тези неща, за което  е необходима поне година и половина, можем да отговорим еднозначно на въпроса дали ще заработи "Химко". Затова не се ангажирам, обясни Маждраков.

Кирил Петков поясни, че е умерен оптимист по отношение на предприятието. Той припомни миналото и приходите, които е осигурявал заводът:

Печалбата беше 58 милиона долара, заетите в него - 2300 човека. Падението започна през средата на 1997-а година, това е един емблематичен пример на корупционна приватизация. Тези позиции не е реалистично да бъдат възвърнати, но ръководен от мен екип от около 20 експерти прави ежегодно анализи за състоянието на потенциала и възможностите за възобновяване. Нашите изводи са, че все още е възможно възстановяването, но на капацитет от 22 процента. Това частично възобновяване е възможно, то е и екологосъобразно. Инсталациите са на съвременно техническо равнище.

Чуйте мненията от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!