Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стартират прединвестиционните проучвания за пречиствателната станция за питейни води

Двама кандидати подадоха документи за прединвестиционно проучване и идеен проект за изграждане на пречиствателна станция за питейни води в Шумен. Това са „Европроект 2000” ООД и „Обединение Шумен 1300”. Днес тричленна общинска комисия отвори офертите. „Критерий за избор ще бъде икономически най-изгодната оферта”, оповести председателят на комисията ст. юрисконсулт Иван Кавръков. Той уточни, че настоящата процедура по Закона за обществените поръчки е необжалваема и след като се проверят документите и се направи избор от комисията, възложителят може да подпише веднага договор.
„Това, което искаме от фирмата-изпълнител на тази поръчка, е да направи прединвестиционни проучвания. Заедно с тях да ни представи и документация по Закона за обществените поръчки. Въз основа на нея ние ще изберем строител на пречиствателната станция“, обясни Иван Кавръков.
Очаква се днес техническата документация в офертите да бъде разгледана подробно, възможно е да бъдат отворени и ценовите предложения, като пределната цена, определена от общината, е 60 000 лв. Тези средства са част от 850 000 лв., които общината поиска за прединвестиционни проучвания от Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда. Отпускането на средствата предстои, уточни заместник-кметът Иван Йонков.
„След празниците ще получим уведомление, че парите са осигурени. И вероятно ще имаме около месец да преработим апликация си, за да уточним кои точно дейности от исканата от нас техническа помощ ще бъдат заплатени. По детайлите тепърва ще работим и окончателно ще преработим апликацията си, но така или иначе очакваме след 22 април да получим уверение, че е одобрена сумата“, каза Иван Йонков.
Той коментира, че с разглеждането на днешните оферти стартира реалното строителство на пречиствателна станция за питейни води.
Припомняме, че за проекта по програмата „Развитие на регионите” са отпуснати 3 500 000 лв. За строителството ще са нужни общо около 15 млн. лв. Предвижданията са изграждането да приключи до 2016 г., като средствата ще бъдат отпускани на няколко транша.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Акция по почистване в Шумен

Множество институции и фирми от региона се включват в кампанията „Да изчистим България заедно“, която ще се проведе днес в цялата страна. В Шумен ще се събират отпадъци около обществени и междублокови пространства, зелени зони в града и селата от общината. От 9:00 ч. до 11:00 ч. ще има обособени пунктове за раздаване на чували и ръкавици...

публикувано на 14.09.24 в 08:53

Празник на огнеборците

Българските огнеборци изпращат изключително тежко лято, заради големите пожари, които бушуваха в много райони на страната. На 14 септември е професионалния празник на пожарникарите. На територията на Шуменска област данните от началото на годината до момена показват, че има ръст на горските и полските пожари.  1040 са произшествията до момента,..

публикувано на 14.09.24 в 08:35
Шуменски административен съд

Светлана Милева спечели дело

Бившата началничка на Регионалното управление по образованието в Шумен Светлана Милева спечели дело в Административния съд. Тя оспори като незаконосъобразна заповедта за прекратяване на служебното ѝ правоотношение от  министъра на образованието.  Мотивът съдът да отхвърли като незаконна заповедта за уволнение е, че оценката за..

публикувано на 13.09.24 в 15:06

Иззеха антики от селска къща

Иззеха антики от 59-годишен мъж от село Веселиново. Това съобщават от шуменската полиция. Проверката е извършена около 10:30 часа вчера в частен дом в селото по сигнал, че мъжът държи културно-исторически ценности без надлежно разрешително.  В къщата криминалисти намерили металдетектор и 8 монети с вид на антични. Иззети са, предстои назначаване на..

публикувано на 13.09.24 в 09:06
Кметът на Шумен проф. Христо Христов

Приемен ден на кмета

Кметът на Шумен проф. Христо Христов ще има приемен ден на 30 септември (понеделник) от 14:00 часа в зала 203 на общинската администрация. От 10:00 до 13:00 часа в същия ден приемни за граждани в кабинетите си ще имат ресорните заместник-кметове, секретарят на Общината и главният архитект. На 30 септември от 10:00 часа в стая 317 в общината..

публикувано на 13.09.24 в 09:00

Почернено семейство търси справедливост

В срок до 1 месец се очаква решението на Апелативния съд във Варна по делото за катастрофата, при която загина 22-годишната Светомира Накева от Шумен. Нов състав на Варненския съд разглежда делото, след като Върховният касационен съд го върна заради обжалване на условната присъда.  “Продължаваме да настояваме за ефективна присъда на Кюркчиев“, заяви..

публикувано на 12.09.24 в 14:52

Чистим заедно Шумен

Община Шумен ще се включи активно в националната кампания „Да изчистим България заедно”, която ще се проведе на 14 септември. Към доброволците тази събота ще се присъединят общинското ръководство и служители на администрацията. Заявки за участие в кампанията са подали граждани, фирми, учебни заведения и неправителствени..

публикувано на 12.09.24 в 13:55