Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Анри Кулев, Ваня Бенелинова и Теменуга Христова в предаването Без рамки на радио Шумен, с водещ Антоний Димов

В предаването Без рамки на 24.07 2014 г., от 11 до 12 часа, ще срещнем слушателите с трима души от Североизточна България, които са се реализирали в сферата на изкуството и културата далеч отвъд родните си места. Ще чуем три различни истории за анимация, музика и съвременно визуално изкуство. Отвъд противопоставянето на региона и националното, на българското и глобалното, ще проследим как осъществяват диалога с изкуството и публиката Теменуга Христова, Анри Кулев и Ваня Бенелинова.


Анри Андреев Кулев е роден на 21 юли 1949 в Шумен, през седмицата чества 65 годишен юбилей. Работи като режисьор, художник, аниматор и продуцент. Реализара повече от 70 анимационни, документални и игрални филми. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Ибрахим Халазов, Самир Куратов. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев "Врабците през октомври, анимацията "Парцалът",  лентите "Госпожа динозавър“, "Бащата на яйцето“. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет. Автор е и на множество карикатури и графики в пресата, многократно излага творбите си в България и чужбина. Носител на всички престижни национални кино награди – „Златна роза” , „Златен ритон”, „Златен клас” и много международни /Москва, Чикаго, Оберхаузен, Краков/.


Ваня Бенелинова е част от неправителствената организация  „Концерти бг” и едноименния некомерсиален сайт със същото име, които си поставят за цел да следят изявите на българските изпълнители в различни жанрове и формати, както и гостуванията на родна сцена на редица поп, рок, пънк и джаз музиканти и групи. Ваня Бенелинова е и организатор на концерти, фестивали и различни музикални събития. Родена е 1988 г. в Шумен, завършила е Езикова гимназия и Софийския университет.


Теменуга Христова е съвременна българска ходужничка, родена 1983 гр. в Шумен. Завършила е ШУ„Еп. Константин Преславски” – като магистър по Педагогика на обучението по пластични изкуства и бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство. Преди това е учила в СОУ”Сава Доброплодни”, гр. Шумен, в паралелка изобразително изкуство. Тази година тя бе на няколко месечна специализация във Франция. Участник и организатор е на редица индивидуални и колективни изложби, на автори от 5 континента в различни точки на земното кълбо - в България, Алжир, Франция, Румъния, Македония и др.
Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Оттука започва денят" в петък сутирн

Заради високите температури храната, продавана на открито може да ни докара хранително натравяне – за какво да внимаваме? Отговорът на този въпрос ще научите в „Оттука започва денят“ в петък сутрин. В утрото на 30 юли ще ви кажем още как най-добре да се погрижите за домашните си любимци в тези жарки летни дни. Ще разберем и какви са новите възможности..

публикувано на 29.07.21 в 15:09

Оттука започва 27 юли

В деня, когато православната църква почита свети Пантелеймон, в „Оттука започва денят“ ще ви предложим да чуете какво се случва на храмовия празник на манастира в Патлейна. Освен това ще ви преведем по местата памет, свързани с имената на видни русенки, които ще са част от туристическата разходка, организирана от Русенския музей. За възможностите и..

публикувано на 26.07.21 в 16:02

„Щура събота“ в следобеда на 24 юли

Стотици битки се разиграват днес в Арена Шумен. Залата е домакин на най-големия турнир по шахмат в България за тази година. Каква е атмосферата по време на състезанието? Това ще чуем от Антоний Димов.  Как започна Първият кръг от Националния шампионат по Водомоторен спорт за Купата на Община Тутракан, който се провежда в крайдунавския град?..

публикувано на 24.07.21 в 14:56

Оттука започва събота сутрин

В „Оттука започва денят“ в събота сутрин ще ви кажем как ще премине състезанието за националната купа по ускорен шах и блиц „Мемориал Стоян Иванов“, на което Шумен е домакин. Ще ви запознаем и с Николинка Ангелова, майстор на капанската шевица, която е предложението на Разградска област за попълване на Националната система „Живи човешки..

публикувано на 23.07.21 в 09:14

Започнете 22 юли с Радио Шумен

  Лятно утро, Радио Шумен и предаването ,,Оттука започва денят“. Приятна комбинация от музика и актуални вести. Усетете това удоволствие от 7 до 10 часа с екипа: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Драгомир Симеонов. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 21.07.21 в 11:09

Оттука започва 21 юли

Ако все още не си припявате „Барът е до морето и морето е до бара“ на морския бряг, то в „Оттука започва денят“ в сряда сутрин ще ви предложим да усетите прохладата от басейните в градска среда – какви са условията, състоянието и какви проверки вече са минали басейните в Шумен, е една от темите в утрото на 21 юли. Не изхвърляйте алуминиевите кенчета..

публикувано на 20.07.21 в 15:06

Кой e светлият пример в живота ви?

Ще съставят ли правителство или наесен ще има нови парламентарни избори? Това ще бъде въпросът в актуалната част на последното за този сезон предаване „Денят на совите“. По повод 184 години от рождението на Васил Левски въпросът ще бъде: Кой e светлият пример в живота ви? Диана Лазарова и Мина Денева сме екипът в студиото и ви очакваме на..

публикувано на 18.07.21 в 18:57