Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Анри Кулев, Ваня Бенелинова и Теменуга Христова в предаването Без рамки на радио Шумен, с водещ Антоний Димов

В предаването Без рамки на 24.07 2014 г., от 11 до 12 часа, ще срещнем слушателите с трима души от Североизточна България, които са се реализирали в сферата на изкуството и културата далеч отвъд родните си места. Ще чуем три различни истории за анимация, музика и съвременно визуално изкуство. Отвъд противопоставянето на региона и националното, на българското и глобалното, ще проследим как осъществяват диалога с изкуството и публиката Теменуга Христова, Анри Кулев и Ваня Бенелинова.


Анри Андреев Кулев е роден на 21 юли 1949 в Шумен, през седмицата чества 65 годишен юбилей. Работи като режисьор, художник, аниматор и продуцент. Реализара повече от 70 анимационни, документални и игрални филми. Прави документални филми за Йълдъз Ибрахимова, Ибрахим Халазов, Самир Куратов. Сред другите известни филми на Кулев са комедията по сценарий на Станислав Стратиев "Врабците през октомври, анимацията "Парцалът",  лентите "Госпожа динозавър“, "Бащата на яйцето“. Професор е по анимационна режисура в Нов български университет. Автор е и на множество карикатури и графики в пресата, многократно излага творбите си в България и чужбина. Носител на всички престижни национални кино награди – „Златна роза” , „Златен ритон”, „Златен клас” и много международни /Москва, Чикаго, Оберхаузен, Краков/.


Ваня Бенелинова е част от неправителствената организация  „Концерти бг” и едноименния некомерсиален сайт със същото име, които си поставят за цел да следят изявите на българските изпълнители в различни жанрове и формати, както и гостуванията на родна сцена на редица поп, рок, пънк и джаз музиканти и групи. Ваня Бенелинова е и организатор на концерти, фестивали и различни музикални събития. Родена е 1988 г. в Шумен, завършила е Езикова гимназия и Софийския университет.


Теменуга Христова е съвременна българска ходужничка, родена 1983 гр. в Шумен. Завършила е ШУ„Еп. Константин Преславски” – като магистър по Педагогика на обучението по пластични изкуства и бакалавър по Педагогика на обучението по изобразително изкуство. Преди това е учила в СОУ”Сава Доброплодни”, гр. Шумен, в паралелка изобразително изкуство. Тази година тя бе на няколко месечна специализация във Франция. Участник и организатор е на редица индивидуални и колективни изложби, на автори от 5 континента в различни точки на земното кълбо - в България, Алжир, Франция, Румъния, Македония и др.








БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Как са украсени вашите градове и села?

Как са украсени вашите градове и села, украсихте ли домовете си, как се подготвяте за светлите празници. Това ще бъдат въпросите в първата част на „Денят на совите“ в навечерието на Лазаровден, Цветница, Великден и Гергьовден.  В късната рубрика очаквайте разговор с Михаил Вешим за новата му книга „Стари хипари и нови разкази“. По този повод..

публикувано на 26.04.24 в 19:20

С ,,Денят на совите" в четвъртък

   Кои са вашите уроци за успех? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“. В късната рубрика ще ви срещнем с пианиста и учител Боян Балев, който тази вечер изнесе самостоятелен концерт в родния си град Омуртаг. Екипът тази вечер: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Може да ни слушате и..

публикувано на 25.04.24 в 19:31

Цветно неделно утро с Радио Шумен

  Да посрещнем заедно и 28 април с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Ще ви отведем в различни места от Североизтока. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален..

публикувано на 25.04.24 в 18:11

Хубаво утро с Радио Шумен

Бъдете със сутрешния екип на Радио Шумен - Пламена Бръчкова и Цветелина Георгиева. В утрото днес, в рубриката ни "Евранет плюс", ще засегнем темата с абортите. Не във всички европейски страни законите са толкова либерални като в България.  В 8,30 часа е Трудовата ни борса от Силистра. Ще ви разкажем и за най-голямото основно училище в..

публикувано на 25.04.24 в 05:50

Следобед с "Днес" на 23 април

Министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков е на посещение в Шумен. Националната кампания за профилактика на рак на деберлото черво набира скорост. Правилата за безопасност на труда отново са на фокус. Решаване на криза с въоръжен мъж и заложници демонстрират от полицията в Шумен. Животът в село Климент е едновременно спокоен и..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

„Днес“ в следобеда на 22 април

Как започна раздаването на хранителни помощи от БЧК в Шумен, кой има право на тях, докога продължава кампанията и знаят ли хората къде е изместен пунктът на благотворителната организация в Шумен? Как се представи шуменският отбор в Международния турнир по информатика за напреднали "Джон Атанасов"? Има ли регистрирани случаи на коклюш в..

публикувано на 22.04.24 в 12:00

Неделно утро с Радио Шумен

Имайте приятно неделно утро с екипа на Радио Шумен днес - Бояна Петрова и Цветелина Георгиева. Бъдете с нас от 07 до 10 часа. В предаването "Оттука започва денят" ще чуете поредната увлекателна приказка за вярата на отец Николай. Интересният пример "от блудница до праведница" в петата неделя от Великия пост е с Мария Египетска. Ще научите как е възроден..

публикувано на 21.04.24 в 06:30