Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осиновителите в България страдат от негативно отношение към осиновяването

Снимка: БГНЕС

Над 3 хиляди са децата, които се нуждаят от осиновяване у нас, желаещите да осиновят, обаче, са два пъти по-малко. Тези тревожни данни бяха изнесени в Националния информационен ден за осиновяването, организиран за първи път у нас в Русе и Шумен.

За международно осиновяване в регистрите през миналата година са вписани 707 деца, осиновени са 547, като най-много - 201, са осиновени от родители от САЩ. Основната цел на информационния ден беше да се променят обществените нагласи, което ще спомогне за разсиновяването на деца.

На срещата в Шумен беше обменена информация за подготовката на кандидат-осиновителите за посрещане на детето в семейството, техники и подходи, основно насочени към позитивното общуване и взаимодействие с осиновеното дете.

Негативното отношение на обществото към осиновяването е един от проблемите, с който трябва да се справят кандидат-осиновителите и осиновителите. 

Много, много не споделяме, не казваме по принцип. Малко хора знаят за това нещо. Вече не се притесняваме, защото аз съм си решила за себе си, обясни една от майките.

Убедена съм, че към повечето осиновители обществото се отнася по следния начин - осиновили са си дете, за да има за какво да се грижат до определен момент, да осмислят живота си и след това да има кой да ги гледа. Това съм го чувала и съм го изпитала. Колкото и грозно да звучи, това е истината, коментира друга осиновителка.

Комплексът за социални услуги в Шумен продължава своята работа за обучение на кандидат-осиновители. Отворена остава и групата за взаимопомощ на осиновители.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Национален информационен ден за осиновяването се провежда в Русе и Шумен

Комплексът за социални услуги в Русе ще бъде домакин на Национален информационен ден за осиновяването. В България за първи път се организира подобен ден, като целта е да се променят нагласите към осиновяването у нас, считат организаторите. Консултации за..

публикувано на 26.09.14 в 08:39

Спад в осиновяванията отчита БХК

Според доклад на Българския хелзинкски комитет (БХК) у нас има спад в осиновяванията. Около 3800 деца продължават да живеят в специализирани домове. Най-малък шанс за осиновяване имат децата с увреждания, посочи Десислава Симеонова от Българския..

публикувано на 26.09.14 в 14:11