Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БНБ: Бъдещето на ТБ "Виктория" се решава до 22-ри ноември

Снимка: БГНЕС

Бъдещето на Търговска банка "Виктория" ще бъде решено до 22-ри ноември, съобщиха от БНБ.

Търговска банка "Виктория" е 100% собственост на КТБ, чийто лиценз бе отнет вчера. Придобиването на "Виктория", тогава под името "Креди Агрикол България", стана възможно в началото на май с разрешение на подуправителя на БНБ Цветан Гунев, на който по-късно бе повдигнато обвинение именно заради казуса с КТБ. При придобиването общо акциите с право на глас от капитала на "Виктория" бяха за над 92 млн. лева.

След по-малко от два месеца Корпоративна търговска банка бе поставена под специален надзор, а два дни по-късно и дъщерната й банка.

В различните варианти, които бяха обмисляни за спасяването на банковата група, се говореше за разделяне на добра и лоша банка, тъй като надзорните данни показват, че "Виктория" е жизнеспособна и може да бъде оздравена.

Обмисляше се също така и продажбата на кредитния портфейл на "Виктория". Затова засега решението за съдбата й остава неясно до 22-ри ноември, когато изтича специалният надзор. Ако отнемат лиценза ѝ, гарантираните влогове ще бъдат изплатени. В банката има гарантирани спестявания за около 55 млн. лева. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

БНБ отне лиценза на КТБ

Управителният съвет на БНБ отне лиценза за извършване на банкова дейност на "Корпоративна търговска банка" АД. Това става ясно от съобщение на Централната банка. Това означава, че от днес започва да тече 20-дневният срок, след който Фондът за..

обновено на 06.11.14 в 15:18

На 4-ти декември ще започне изплащането на гарантираните депозити в КТБ

На 4-ти декември ще започне изплащането на гарантираните депозити в Корпоративна търговска банка. Това съобщиха от Фонда за гарантиране на влоговете. От там уточниха, че имат 20 работни дни срок за подготовка на изплащането. Междувременно..

обновено на 06.11.14 в 18:00