Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боряна Димитрова: Единственият стабилен формат е коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок

Снимка: БГНЕС

Сътресенията от последните дни сякаш замъглиха голяма част от събитията през годината, които наистина бяха драматични, но по някакъв начин в събитията от последните дни се отразяват и всички онези противоречия, скандали и задкулисия, за които говорихме през цялата година. Това каза за предаването "12+4" по "Хоризонт" социологът от "Алфа Рисърч" Боряна Димитрова и поясни:

Отново се постави въпросът по какъв начин е взето решението за промяната в пенсионния модел, отново се постави въпросът кога то е било обсъждано, от кого е гласувано, каква е степента на доверие между коалиционните партньори, по какъв начин ще се движи от тук нататък управляващата коалиция и разбира се, въпросът поставено ли е под съмнение управляващото мнозинство? Моята лична оценка е, че не е поставено под съмнение по 2 причини. Едната е, че няма нито в парламента, нито извън него, политическа сила, която да има готовност да поеме властта с достатъчно сериозен капацитет за управление, така че да гарантира една по-висока степен на стабилност и по-висока степен на перспективност на българите. Другата страна е, че въпреки всички трудности, въпреки че управляващата коалиция действа като зъбчато колело с непрекъснато скърцане, този механизъм позволява и нещо много важно – осветляването на проблемите още в момента на тяхното възникване.

Според Димитрова и следващата година ще бъдем свидетели на такъв модел управление – с трудности и противоречия, но и с разум. Възможно е да съществуват и други мнозинства в настоящия парламент, сподели социологът, но според нея единственият стабилен формат е коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок с подкрепата на някои от останалите политически сили. Тя не изключи да има тематична подкрепа от различни мнозинства по различни политики на правителството, но уточни:

Ако коалицията между ГЕРБ и реформаторите бъде разрушена, всяка друга възможност за попълване, която математически би била възможна, по никакъв начин не би издържала нито институционално, нито политически, нито като обществено доверие.

Ситуацията на малкия партньор в управлението винаги е много по-трудна от ролята на големия, отбеляза Димитрова, но изрази съмнение, че оттегляне от управлението би донесла по-малко негативи на Реформаторския блок, отколкото участието в него.

"Алфа Рисърч" ще направи изследване на политическите нагласи в обществото през януари.

Интервюто на Людмила Железова с Боряна Димитрова можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!