Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бокова: Не трябва да отговаряме на насилието с насилие, демокрацията се постига със справедливост

Ирина Бокова
Снимка: ЕПА/БГНЕС


Не трябва да отговаряме на насилието с насилие, демокрацията се постига със справедливост, с опрощение. Върху тези думи на Нелсън Мандела акцентира генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова. Тя изнесе възпоменателната лекция в Софийския университет по повод годишнина от смъртта на първия чернокож президент на ЮАР и носител на Нобеловата награда за мир.

Не на страха, да на свободата на словото, на човешкото достойнство и на правата на човека, категорична бе Бокова. По думите й, това е и заветът на Нелсън Мандела:

Много рядко в световната история един човек със своята харизма, със своето постоянство, със своите идеи и ценности успява да промени толкова радикално живота на милион хора.

Ирина Бокова припомни думите на  Мандела, че образованието е най-мощното оръжие, което може да се използва за промяна на света. Според нея, децата в конфликтните зони, които не се образоват, са потенциални войници. По думите й, 58 милиона деца по света никога не са стъпвали в училище, а 250 милиона, минали през първоначално формално образование, още не могат да четат и пишат. Огромната част са момичета и жени:

Това е криза на образованието,  на развитието и бих казала криза на мира. Тази криза подкопава социалното състояние на общността, да не говорим, че е нарушение на основни права на човека.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!