Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилва се контролът над дивите птици, след като в Бургас беше открит пеликан с птичи грип

Снимка: Бранислава Бобанац

Започва засилен контрол на дивите птици в цялата страна. Това е решено, след като преди няколко дни в Бургас беше открит мъртъв пеликан, заразен с птичи грип, стана ясно при посещението на главния здравен инспектор Ангел Кунчев и заместник-министрите на здравеопазването Ваньо Шарков и Адам Персенски в Бургас.

Пряка опасност за хората в резултат на идентифицирания случай на птичи крит в Бургас няма. Той показа най-вече, че контролните органи си вършат добре работата. Това заяви главният здравен инспектор Ангел Кунчев:

Хората много рядко попадат в тази верига ветеринарни специалисти, хора, които се занимават професионално с животни, и много рядко, ако това заразяване стане в заден двор хора, които си гледат птици, може да се зарази и човек.

По повод случая с намерен умрял лебед в Стара Загора Кунчев уточни, че в момента се правят изследвания на птицата за птичи грип:

Те са пуснати, но няма резултати още. Имайте предвид, че през зимата птиците си умират доста, така че трябва за всеки случай да се реагира.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Възстановяват се превантивните мерки срещу птичия грип

МЗХ: Има изолиран случай на птичи грип при диви птици в Бургаско

За изолиран случай на птичи грип при диви прелетни птици на територията на Бургас съобщиха от Министерството на земеделието и храните. От министерството и Агенцията по безопасност на храните увериха, че са взети всички необходими мерки за предотвратяване..

обновено на 27.01.15 в 15:29