Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юрки Катайнен: Инвестиционният план за Европа предвижда да се инвестира в проекти с по-висок риск за частния бизнес

| обновено на 16.04.15 в 12:21
Снимка: БГНЕС

Инвестиционният план за Европа не предвижда да се отпускат заеми за проекти, които са изцяло само в публичния сектор. Ще се инвестира в начинания, които са с по-висок риск за частния бизнес. Това съобщи заместник-председателят на Европейската комисия  Юрки Катайнен. Той е на посещение в България във връзка с информационната си кампания за представянето на Инвестиционния план за Европа, известен още като Плана "Юнкер".

Основните моменти са да се предоставят базови заеми на малките и средни предприятия, когато те имат нужда, когато страдат от ниска капитализация. Друг момент, върху който ще се концентрираме, са инфраструктурните проекти, а това са публично частни съвместни проекти, но те са по-рискови от това, което може да поеме един частен инвеститор.

Вицепремиерът Томислав Дончев обясни:

Ако нещо може да бъде финансирано по друг начин, то не бива да бъде финансирано нито с европейски, нито с публични пари, в противен случай, вместо да правим добро, правим зло, а и в крайна сметка, ако погледнете дори в добра година като 2015 година, делът на европейските пари, спрямо брутния вътрешен продукт, едва ли ще бъде повече от пет или шест процента.

Един от основните приоритети е повишаване на конкурентоспособността на малките и средни предприятия, коментира министърът на икономиката Божидар Лукарски:

Малките и средните предприятия представляват 99,8 процента от всички предприятия в нашата страна и осигуряват заетостта на над 75 процента от всички заети, което е над 1,3 милиона души. Това ще рече, че те създават близо 60 процента от добавената стойност, генерирана от всички предприятия. Тези показатели са ясна индикация за ролята на малките и средните предприятия за икономическия ни просперитет. Създаването на предпоставките за тяхното динамично и устойчиво развитие е база за постигането на ускорен икономически растеж.

Още коментари чуйте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

В България не се съзнава колко по-различен е Планът "Юнкер" от европейското финансиране

Планът "Юнкер" е инвестиционен план. Парите няма да се подаряват, а ще се инвестират, като се очаква след това да има възвръщаемост от съответните инвестиции в проектите. В България малко се осъзнава колко по-различен е този план. Това няма да са..

публикувано на 16.04.15 в 13:27