Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

И. Василева: Общо 97 000 000 лева ще бъдат отпуснати за изграждане на компостиращи инсталации

България е поела ангажимнент да намали количеството на биоразградими отпадъци с 35% до 2020 година.

Снимка: БГНЕС

По програма "Околна среда" има 11 рискови проекта в сектора "Води" от общо 123, като с Европейската комисия е било договорено част от дейностите за проблемните проекти , които не могат да бъдат завършени със средства от старата програма, да бъдат изпълнени с пари от новата програма.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева очерта основните причини за неизпълнение на проектите в срок:

Дължи се в някои случаи на забавяне на обществените поръчки, а в други случаи на трудности при подготовката на техническата документация, а при трети – недостатъчно съвестни изпълнители.

По оперативната програма "Околна среда 2014-2020“ за финансиране на мерки за проектиране и изграждане на компостиращи инсталации за разделно събрани зелени и/или биоразградими битови отпадъци, министърът на околната среда и водите поясни, че ще бъдат отпуснати общо 97 милиона лева за изграждане на такъв тип съоръжения, а средствата ще бъдат предоставени на конкурентен принцип.

Забавяне обаче има при изпълнението на няколко проекта за депа за отпадъци .Изгражданетона компостиращи инсталации за биоразградими отпадъци е необходимо заради ангажимента на България да намали количеството на такива отпадъци с 35% до 2020 година.

Финансирано обаче ще бъде създаването на инсталации с капацитет между 2 и 20 000 тона за преработка на зелените отпадъци, като министър Василева коментира:

Към края на 2013 година на територията на страната са генерирани 3 135 000 тона битови отпадъци, а от тях 1 567 000 тона са биоразградими отпадъци или близо 60%. В този смисъл възможността, която се предоставя на общините чрез получаване на безвъзмездно финансиране по оперативната програма, води до възможности не само за постигане на целите, но и за извличане на ползи.

След преработката и получаването на компост, той може да бъде използван в селското стопанство за наторяване, както и за рекултивация на нарушени терени или на мини, а също и за поддържане на зелените системи на общините.


Общините ще разполагат с една година, за да подготвят и да предадат проектите, които ще се приемат в електронен вид.

39 000 000 лева са предвидени за Националната служба по противопожарна дейност за шест регионални центъра за превенция на бедствия и аварии. Общо 3 500 000 000 лева ще могат да бъдат усвоени  до 2020 година по програма "Околна среда".

Подробности чуйте в репортажа на Радостина Билярска в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!