Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Папуров: Политико-икономически интереси стоят зад отнемането на лиценза на болницата

| обновено на 07.08.15 в 19:26
Снимка: БГНЕС

Политико-икономически интереси на хора от Търговище стоят зад решението на министъра на здравеопазването Петър Москов да отнеме лиценза на болница "Папуров", заяви управителят д-р Добрин Папуров и съобщи, че решението ще бъде обжалвано. Осемдесет лекари и медицински сестри остават без работа, допълни още лекарят:

Акцията, която беше проведена вчера – изключително жестока, изключително наказателна и изключително показателна. Тя смаза една инвестиция в Търговишка област, която е за над 3 милиона. Инвестиция от частен инвеститор, не са 15 стотинки, не са партийни пари, не са парите, взети – "предайте тук, предайте там". Приемаме, д-р Папуров е виновен – има решение на Върховния касационен съд. Защо изведнъж с лека ръка се отне лицензът на лечебно заведение в Търговище? Защо не се отне лицензът на лечебно заведение в София? И на лечебното заведение, в последните години, са направени над 100 проверки. В тези проверки почти няма нарушение. Включително е проверявано заведението два пъти от одита на Министерството на здравеопазването по всички аспекти: лечебна дейност, медицинска дейност, диагностична дейност, финансова дейност – всички неща... Няма констатирани нарушения.

В четвъртък Министерството на здравеопазването за първи път отне лиценз – този на частната Специализирана хирургична болница "Папуров" в Търговище. Решението дойде, след като в края на юли Върховният касационен съд потвърди окончателното, че болницата е източвала Здравната каса чрез фалшиви хоспитализации.

На брифинг в Благоевград министърът на здравеопазването Петър Москов коментира обвиненията на ръководството на търговищката болница, че става дума за политико-икономически натиск:

Потвърждавам, политиката на правителството е да защитава парите на данъкоплатците, да защитава равенството пред закона. Има икономически причини, вашите пари са крадени в тази болница. Те не са отишли за лечението ви, а са отишли за това някой да си купува лек автомобил например или каквото си е купил. Има политически и икономически натиск. И тези шашкъни ще ги гоним при всеки един възможен случай. Винаги, когато имаме достатъчно ясни пред закона доказателства за това, ще бъдат предприемани наистина тези мерки. Държавата се връща на мястото си и всички трябва да получат този сигнал.

Репортаж на Евтим Петков можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!