Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Николай Кръстев:

Сирийските бежанци желаят да оставят миналото от разпадащата им се държава зад гърба си

Снимка: БГНЕС

Атмосферата остава напрегната в Одрин, защото турската полиция и жандармерията се опитаха да изчистят и да придвижат на друго място сирийските бежанци, които се бяха позиционирали в центъра на Одрин.

Това каза зa “Хоризонт” в предаването “Преди всички“ журналистът Николай Кръстев, специален пратеник на БНР в Одрин, по повод ситуацията и срокът, който постави турският премиер магистралата край Одрин, която води до Истанбул, да бъде освободена до понеделник. Бежанците отстъпиха, но напрежението отново се изостри, допълни Кръстев и сподели:

Имаше близо 300 семейства-бежанци, които си бяха направили импровизиран лагер, в който живееха в очакване на скорошно отваряне на някоя от границите с Европейския съюз, било то с България или с Гърция.

Кръстев поясни, че в неделя вечерта след дълги разговори турската жандармерия е натоварила бежанците в специални микробуси, за да бъдат откарани в спортната зала за мазни борби, за да може центърът на Одрин да бъде максимално изчистен от присъствието на сирийските бежанци:

Осъзнавам, че когото се говори за човешки съдби, не може да се говори за изчистване или премахване, но това, което видях беше в тази посока – хората бяха обградени от полицаи с щитове и каски. Не се стигна до сблъсъци, но имаше хора от сирийските бежанци, които обясняваха, че не искат да се придвижват никъде и искат да изчакат тук решението на правителството в Анкара.

Бежанците от Сирия в Одрин се намират пред спортната зала за мазни борби, която е разположена в един от периферните квартали на града.Техният живот е изпълнен с много очаквания и желания да оставят миналото от разпадащата им се държава зад гърба си - всичките искат да отидат на Запад и по-специално в Германия и Швеция, защото смятат че животът им там ще бъде по-добър и вероятно успешен, допълни още специалният пратеник на БНР в Одрин.

Война е, война е и нещата не са добри.Сирия се намира в много сериозен проблем особено след създаването на ислямистката групировка “Ислямска държава“. Да, ние сме в Турция, но и тук има много проблеми и затова искаме да отидем в Германия. Трябват ни нормални училища да посещават децата ни, а такива има в Европа, заяви в интервю на място Ахмет от Сирия, който от шест дни е в Одрин, а в Турция -  от година.

Той е лош и има много съществена роля за ставащото в Сирия, защото той прави така, че войната да се превърне в много голямо препятствие за обикновените хора, коментираха по повод режима на президента Башар Асад двамата млади сирийци, с които Кръстев разговаря в импровизирания лагер край стадиона за мазните борби в Одрин.

Ние желаем да помогнем на тези хора и да облекчим мъките им от войната в Сирия.Може би и ние бихме били в същата ситуация и си представям, че бих се радвал някои да ни помогне. За това сега искаме да помогнем, защото имаме вътрешната потребност да го правим искаме да им подадем ръка.Всичко това правим заради децата, които виждаме в Одрин сред сирийските бежанци, допълни Мустафа, който заедно със съпругата си раздава помощите на децата на сирийските бежанци.

Подробности чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!