Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Местан: Останах с впечатление, че на ГЕРБ им е писнало от хиперболизирането на резултата на РБ

Снимка: БГНЕС

Лидерът на ДПС Лютви Местан заяви, че се наблюдава сценарий за подмяна на изборните резултати и манипулация, че Реформаторският блок има силен резултат на местните избори. На извънредна пресконференция в парламента от ДПС представиха подробен анализ на изборните резултати.

Местан призова да се говори с езика на числата. Той заяви, че от партията абсолютно коректно са представили техния прочит и реалните числа, с оглед на които трябва да се оценяват партии. Според Местан се правят опити за подмяна на изборните резултати, което той обясни с думите:

Силният резултат на ДПС се възприема като проблем за властовата форма и за стабилността на кабинета, но явно това е доминация в мисленето на малките партньори в управляващата коалиция. Тази сутрин останах с впечатление, че на ГЕРБ вече им е писнало от това, хиперболизиране на повече от скромния резултат на РБ. Затова председателят на парламентарната група на ГЕРБ господин Цветанов оцени резултата на РБ не като слаб, а в градация, забележете, много слаб. 

Лютви Местан заяви, че реформаторите са взели 100 000 гласа по-малко от ДПС, като регистрират рекордно висок резултат в цялата си история по спечелените кметски места и общински съветници. Срещу 33 кмета на ДПС има седем на реформаторите. ГЕРБ е първа политическа сила, а ДПС е втора, ако се вземат предвид недействителните бюлетини.

ДПС има и своята стратегия за разширяване на политиката си и тя ще успее, заяви Местан.

Лидерът на движението коментира и протестите на полицаите, като заяви, че в ДПС не са съгласни с орязването на социалните права, но трябва да се проведе сериозен дебат за диференцирането - строго на полицейската служба от чиновническата в МВР.

Съредседателят на реформаторите Радан Кънев коментира думите на лидера на ДПС:

Поздравихме се взаимно и бих казала сърдечно с много сериозни успехи на двете формации, а преди всичко с много сериозен общ успех  исъс стабилизацията на управлението, която следва от този успех.

Министър Петър Москов заяви:

За рефлексиите от националното управление - те потвърдиха, препотвърдиха, стабилизираха и засилиха позициите на управляващото мнозинство и на партиите, които го представляват. Пред правителството, пред мнозинството, не стои друга задача освен впрягане на тази постигната политическа стабилност в реални управленски и парламентарни действия.

Подробности чуйте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!