Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавата, потребителите и производителите обсъждат на форум бъдещето на фермерските пазари

| обновено на 10.11.15 в 14:29
Снимка: БГНЕС

Ще могат ли потребителите да си купуват на повече места качествена храна директно от производителите? Този въпрос обсъждат днес представители на министерството на земеделието, неправителствени организации и земеделски производители.
 

Фермерски пазари съществуват едва в няколко града в страната. Те обаче са плод на съвместни усилия на неправителствени потребителски организации и производители. Общините и институциите все още са длъжни на потребителите, защото действащите уредби затрудняват достъпа на дребните производители до пазарите и те обикновено се доминират от прекупвачи. Как да сме сигурни, че на фермерския пазар си купуваме от истински производител, съветва Стоилко Апостолов от Фондация "Биоселена".

Най-важно е хората да питат, да искат документи. Всеки, който е на пазара, би трябвало да има документ за някаква регистрация, било като земеделски производител, било в Агенцията по храните. Това се доказва. Докато ние не започнем като потребители да се съмняваме, да искаме тази информация, ще има и такива, които ще ни лъжат.

Понеже производството е много малко, търсенето е голямо, за момента цените на фермерите им позволяват да се разхождат от Пловдив пътуват до Варна, Бургас, от Русе до Бургас. Аз си мисля, че в бъдеще трябва все повече да се набляга на местната храна.

Според Ралица Кисимова от Сдружение "Хранкооп" институциите трябва да изработят по-гъвкави правила, с които да поощряват малките производители:

Ние към момента работим много добре с общините по места, но на някои от тези места липсва достатъчно ясно разбиране за това какво са фермерските пазари защо са важни, защо са необходими, и какво е различното между тях и обичайните пазари, на които хората са свикнали. Би трябвало да има по-гъвкави правила за тези пазари, специфични изисквания за участниците в тях. Работим по въпроса и си мисля, че ще се случи скоро и това.

Най-често пазаруват от фермерски пазари хора, които много се интересуват от това какво употребяват, каза още Кисимова:

Често те са млади семейства с деца, но имаме и по-възрастни потребители. Нивото на доходите не е определящо, защото когато човек си дава сметка за качеството на храната и за това при кого отиват парите от портфейла му, тогава вече финансовите измерения са други.

Целия репортаж чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!