Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продължават протестите на миньорите от мина "Черно море"

| обновено на 08.12.15 в 13:28
Снимка: БГНЕС

Протестът на миньорите от бургаската мина "Черно море" продължава и днес. 

Миньорите няма да започнат работа, докато не получат пълния размер на заплатите си за октомври, казаха от ръководствата на двата синдиката.

Първата смяна работници тази сутрин отново не влезе в рудника. Протестиращите заявиха, че не могат повече да живеят със заеми и да гледат как семействата им гладуват. Причина за забавянето на заплатите им за октомври и ноември отново е проблем с разплащанията в системата на енергетиката. НЕК не превежда дължимите суми на ТЕЦ – Сливен, които от своя страна забавят плащанията към бургаската мина.

320 души работят в мина "Черно море". Предприятието постепенно намалява своята производствена мощност и съкращава работници, каза изпълнителният директор Русомир Калоянчев. Заради финансови проблеми през лятото е бил закрит един добивен участък.

През последните две години предприятието е намалило производството си с 40 на сто. Имахме съкращения през лятото поради закриването на един добивен участък и в момента работим с един добивен участък и две подготвителни галерии. Производствената мощност на мината от 20 000 сега сме на 11-12 000 тона производство. 

Докато не бъдат решени проблемите в системата на енергетиката, бъдещето на мина "Черно море" остава неясно. 

От ТЕЦ – Сливен са обещали до 14.00 часа днес да преведат дължимите суми на бургаското дружество. Миньорите обаче ще протестират ефективно, докато не се уверят, че парите са получени. 

Целия репортаж чуйте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!