Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампанията "Избери, за да помогнеш" ще помага на Планинската спасителна служба

Снимка: БГНЕС

Кампанията "Избери, за да помогнеш" ще помага на Планинската спасителна служба /ПСС/ за закупуване на GPS приемници. Съвременните технологии позволяват на човек, който се е изгубил в планината, да подаде информация за местоположението си чрез изпращане на точни GPS координати. По този начин екипите на спасителната служба могат директно да се насочат към пострадалия и да окажат помощ.

И към момента Спасителната служба разполага с такива GPS приемници, но целта е максимален брой планински спасители да имат такива уреди, които улесняват навигацията в планината. Чрез тези уреди могат да се създават маршрути с различни нива на риск, което повишава  безопасността на самите спасители, обясни Павел Павлов от Планинската спасителна служба. 

През миналата година планинските спасители са оказали помощ на близо 2 хиляди души. Повечето от инцидентите са били на ски пистите. 85 са проведените акции във високите части на планините. 

Всеки, който иска да се включи в кампанията и иска да дари средства, може да изпрати SMS с текст DMS -  PSS на кратък номер 17 777 за всички мобилни оператори. Цената на 1 SMS е 1 лева.

В звуковия файл може да чуете репортаж на Надежда Николова.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!