Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НЗОК прие анекса към Рамковия договор от 2015-а

| обновено на 29.03.16 в 15:23
Снимка: БГНЕС

Надзорният съвет на Здравната каса гласува решението, което допълва Рамковия договор от 2015 година. Решението дава нови възможности за медицински дейности и допълнителни обеми медицинска помощ. Здравният министър Петър Москов подписа документа, за да бъде изпратен за обнародване в "Държавен вестник". 

Повечето пари за здраве ще дойдат благодарение на по-добрата събираемост, обясни Москов и допълни, че анексите към Рамковия договор от миналата година защитават правата на пациентите и гарантират сигурността на системата. 

Решението на надзора на Здравната каса влиза в сила от първи април. То предвижда младите лекари-специализанти вече да са пълноправни партньори на Касата и да получават заплати и процент от клиничните пътеки, обясни управителят на НЗОК Глинка Комитов.
Ще могат да отчитат дейност наравно с другите колеги-специалисти.
Общо за извънболнична помощ са предвидени допълнително над 32 милиона лева, за болнична медицинска дейност е предвидено увеличение с над 200 милиона лева. Разширен е списъкът на заболяванията, за които здравноосигурените лица подлежат на диспансерно наблюдение. В болничната помощ са включени 267 клинични пътеки, 39 амбулаторни и четири клинични процедури. На въпрос, кой е виновен за скандала с понижаването на цените на клиничните пътеки за онкоболни, Комитов обясни.
Някои от цените са били повишени, естествено че ако някой се опита да увеличи цените, не да намали, на някои клинични пътеки, отнякъде трябва да се вземе, и така се е стигнало, вероятно казвам, до намаляване на цените.
А председателят на Националната пациентска организация Станимир Хасърджиев посочи:
Опитвахме се да постигнем компромис, докато водихме преговори с Лекарския съюз. Това, което постигнахме с преговори, смятахме, че е консенсусно, поне така ни уверяваха от Лекарския съюз. В последния момент решиха да не подписват Рамковия договор.
Ще се търси сметка на хората, отговорни за решението да се намалят цените на клиничните пътеки за онкоболни, обеща от своя страна здравният министър Петър Москов.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Продължават протестите на личните лекари

Протестът на общопрактикуващите лекари продължава втори ден. Днес към колегите си от страната се присъединяват личните лекари от Пазарджишка и Сливенска област. Медиците настояват от началото на април да не влизат в сила промени, както и до приемането на..

обновено на 29.03.16 в 22:34