Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

М. Мирчев: Ако елитът не се съобразява с настроенията на електората, БСП ще продължи да линее

Снимка: БГНЕС

Преди Конгреса БСП изглежда напрегната, с много вътрешни прегрупирания. Ще търсят някакъв вариант пред себе си – не да се самоубиват, а да оцеляват като силна лява партия. Това каза за предаването „12+3“ по „Хоризонт“социологът Михаил Мирчев. Освен имената на Корнелия Нинова и Михаил Миков, в надпреварата не бива да бъдат пренебрегвани Красимир Янков и Таско Ерменков, коментира той.

Ще бъде по-пъстра картината от тази, която ни внушават в момента.  


Критиките към Миков в момента са основно в посока на това, че върши правилните неща, но не достатъчно радикално и не достатъчно бързо.

Мисля, че този път идейният компонент ще бъде изведен на по-предна позиция. Ако сравните идеята за развитие на БСП на Михаил Миков срещу тази на Корнелия Нинова и веднага се появяват 2-3 принципни разлики. Миков още от своето начално председателство заговори за социализъм -  БСП не като социалдемократическа, а като по-автентично лява, т.е. социалистическа партия. Такова нещо при Корнелия Нинова нямаме. Тя по-скоро е в другото - по-умереното центристко - социалдемократическо поле. Втората голяма разделителна линия е, че както дясното пространство, така и лявото много се разрои. От това никой не печели. Проблемът е, общите възгласи: "Дайте да се обединим" как могат да станат, на каква база, около какъв лидер. Тук отново има много голямо принципно разграничение. Миков подава ръка към всички, освен към АБВ, докато са в правителство, във власт, която води толкова крайнодясна, пагубна за България политика - "АБВ - да, симпатизантите на АБВ - да, но не и 3-4-ма души, които всъщност преместиха АБВ от лявото в крайнодясното". Докато Корнелия Нинова отива много далеч и казва не просто: "Дайте да се целуваме с АБВ", а дори да се направи вътрешнопартиен референдум. Ето, виждате, две много принципни различия. 

Eлекторатът на БСП се радикализира, а ръководството е много по-дипломатично, коментира Мирчев.

Стават все по-големи патриоти, пробългарски, все по-радикални националисти, все по-антизападни и анти ЕС, ако визираме политиката на Меркел и Брюксел в последните 6-7 месеца, особено по отношение на бежанците и нелегалната ислямска миграция.

Ако продължи елитът да не се съобразява с настроенията – граждански, политически и идеологически сред тези 500-700-800 000 потенциален електорат за БСП, тогава БСП ще продължи да линее като партия и да се поставя въпросът за оцеляването ѝ.

Според Мирчев, изоставането от настроенията се дължи на съобразяване с позициите на ПЕС.

Интервюто на Снежана Иванова с Михаил Мирчев можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!