Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Петков: АБВ не допусна преки покушения срещу демокрацията в ИК

Снимка: БГНЕС

В управлението се натрупаха доза въпроси, които дават своя принос за омразата към политиката и политиците. Натрупа се подход, вреден за държавата, като начин на взимане на решения, подход на демонстративно, грубо, нагло поведение на самодостатъчност от страна на ГЕРБ.

Това мнение изрази в предаването "Неделя 150" Румен Петков от АБВ. АБВ в това не може да бъде съучастник и затова ще предложим на националната конференция да преустановим участието си във формата, който подкрепя кабинета, обясни той. Според Петков в един период ГЕРБ е демонстрирал изключителна диалогичност, която обаче скоро след това е потънала.

Запитан за критиките, които АБВ отправи към кабинета за външната политика и т.нар. "системен сблъсък" с Русия, Петков даде пример с Московския панаир на книгата по времето на кабинета "Орешарски", когато на България е бил предоставен огромен щанд с импозантен надпис "България", а българското Министерство на културата не е изпратило свой представител, а това по думите му е отношение. Подобен е примерът, който Петков даде с туристическата борса в Москва:

Нима не бяхме сред ястребите в ЕС които настояваха и настояват за засилване на санкциите? Нима има 3-ти март, на който Плевнелиев да е споменал кой ни е освободил от турско робство? Ако си мислим, че тези работи там не се виждат и не се оценяват, дълбоко се заблуждаваме… Като тръгваме да се катерим по гърба на някого, трябва да си даваме сметка, че има и утре.

Като солидна позиция Петков определи заявката на новия лидер на БСП Корнелия Нинова да инициира разговор за лявото, защото лявото се нуждае от преосмисляне и реално конструиране, а досега БСП е водила изолационалистка политика.

Не съм оптимист, че за краткия период този въпрос може да намери своето убедително решение. Това каза Румен Петков в отговор на въпрос за единния ляв кандидат за президент. Според него трябва първо да се даде шанс на Корнелия Нинова да си формира екипа и да видим какво послание ще излъчи към обществото.

Голямата заслуга на АБВ в управлението е стратегическата реформа в социалната сфера, която очертава ясна визия, както и това, че не са допуснали в Изборния кодекс да влязат някои преки покушения срещу демокрацията.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Румен Петков чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!