Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарите край Харманли са умишлени, има задържани

Огромни площи с борови и широколистни масиви изгоряха в огнената стихия край Харманли. Пожарът е овладян, но все още не е потушен

| обновено на 23.08.16 в 14:52
Снимка: БГНЕС

Пожарът край Харманли е под контрол, но не е потушен. Продължава гасенето в трикилометровия участък между селата Остър камък и Иваново.
Пожарникари, военни и лесничеи продължават работа в огнището. Площта на пожара е три хиляди декара.
От тях 1000 декара иглолистна гора е унищожена. Полицията работи по версията за умишлен палеж. Все още няма задържани.
Пожарът затвори пътя Харманли – Маджарово. Фронтът е около 3 километра, а със стихията се борят около 100 души, сподели в ефира на "Преди всички" областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Около 3 хиляди декара гора са изгорели при пожара, съобщи Дечев. Той изрази надежда до края на деня да бъдат потушени всички огнища и бедственото положение в района да бъде отменено, тъй като пожарът вече е овладян. По-рано през деня областният управител на Хасково каза за "Хоризонт":

Имаме само един фронт, който е от 3 километра. В момента на пожара има около сто огнеборци – от "Противопожарна безопасност и защита на населението", много доброволци, горските стопани и военните формирования. Имаме напредък в овладяването, в момента се обхожда това трасе, за което споменах, което е все още активно, тъй като имаше дъждове в района, но не и на мястото на пожара. Надявам се в рамките на деня да успеем да тушираме и последния пожар.

Предполага се, че палежът е умишлен. Това е основната версия, по която работи полицията:

Все още полицията води разследване, но тук трябва да сме категорични и да кажем, че не става дума за почистване на пасища или къси токови съединения. Пожарите са въникнали много близко един до друг и впоследствие се съединиха..., каза още Дечев.

Подпалването край Изворово също беше умишлено причинено от почистване на ливади със селскостопанска техника. По случая има задържани двама души – арендатор и негов работник.

Юлиян Русев, експерт Регионална дирекция по горите в Кърджали, заяви в ефира на "Преди всички":

Създадена е надеждна организация. Има много представители на държавните предприятия, на териториалните поделения на горските стопанства, Регионална дирекция по горите, респективно и пожарните служби. Надяваме се след около няколко часа да постигнем резултати и да локализираме пожара.

Огнената стихия обаче е засегнала огромни площи с борови масиви, които са изгорели. При широколистните гори пожарът е бил дънен и е възможно те да се възстановят. Русев посочи:

70 процента от тези горски територии са иглолистни култури, където пожарът е върхов и дървесината е унищожена. Загубите са безвъзвратни в иглолистните култури.

Предполага се, че пожарът е умишлен, тъй като е тръгнал от няколко места едновременно.

Субсидията за почистените пасища е около 25-30 лв за декар, обобщи пред "Хоризонт" председателят на Националната асоциация на животновъдите Бойко Синапов. Според него, асоциацията редовно призовава членовете си да не чистят пасищата в период на засушаване, но и държавата е трябвало да отправя подобни призиви.

Отново в предаването "Преди всички" Николай Маринов, директор на дирекция "Земеделие и регионална политика" в МЗХ, опроверга:

Между 1-ви март и 15-и май се подава заявление за подпомагане и всеки един от земеделските стопани е предварително наясно с изискванията по отношение на тези пасища – че те трябва да са тогава, в момента на подаване на това заявление да са допустими за подпомагане почистени, а ние, по стар български обичай, като тази притча с Пенка, която преди Великден тръгнала да си почиства къщата... Забележете къде се случват тези неща – обикновено в Хасковско, в Благоевградско, където всяка година имаме тези проблеми. Заявяват, предупреждаваме ги предварително, подписват се, разговаряме, правим срещи с животновъдите, постоянно имаме контакт с тях да не вършат тези неща и в следващия момент ги вършат!

Маринов обеща от 2017 г. групите да проверяват на място, още когато земеделските стопани заявяват площите си за подпомагане.

Интервютата на Валерия Николова и Веселина Миланова с Юлиян Русев, Бойко Синапов и Николай Маринов можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!