Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спомен за контрабасиста Асен Вапорджиев

На 12 август 1901 г. е роден изключителният контрабасист виртуоз Асен Вапорджиев. Той е брат на именития наш виолончелист Кирил Вапорджиев. Баща им е учител по музика в Русе, но с диплома от консерваторията в Брюксел. Той е и първият учител на синовете си.


До 17-годишна възраст Асен Вапорджиев изучава цигулка и живопис и едва сле това се насочва към контрабаса. Свири в любителски оркестър, сформиран от баща му. Първата му концертна пиеса е в Търново, където свири пиеси за флейта в преработка за контрабас. През 1923 г. завършва Музикалното училище в София и със стипендия е приет в Парижката консерватория при проф. Едуар Нани. Видният педагог дава следната оценка на ученика си при завършването: За вродената артистичност и неговата техника на пръстите и лъка, Асен Вапорджиев е контрабасист, когото смятаме за най-добрия виртуоз на този инструмент.

Асен Вапорджиев умира през 1987 г.

Още интересни подробности от биографията на музиканта и негово изпълнение чуйте в звуковия файл - в рубриката "Помните ли..." на предаването "Алегро виваче".



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!