Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме 131 години от Съединението

| обновено на 06.09.16 в 21:28
Снимка: Катя Чорова
Пловдив днес е център на тържествата по повод 131-вата годишнина от Съединението на  Княжество България и Източна Румелия.

Празникът започна в катедралния храм „Света Богородица“, където Пловдивският митрополит Николай отслужи тържествен молебен. С почит към всички участници в събитията от 6 септември 1885 година, в словото си той призова за мъдрост, особено нужна, във времена на изпитания и несигурност като днешните:

Оная мъдрост, чрез която да преодолеем разногласията, противоречията, раздорите, враждите и да продължим в единство по пътя на живота към осъществяване идеалите на всички, които положиха душите си, отдадоха живота си за вярата, свободата, обединението, независимостта на българския народ.

Освен политици, представители на местната власт и на обществени организации, в храма бяха и десетки пловдивчани.

Венци и цветя бяха поднесени пред паметника на Захари Стоянов и пред паметната плоча на майор Райчо Николов.

Кулминацията на честването беше тържествената заря-проверка на площад "Съединение" в Пловдив. В словото си председателят на Народното събрание Цецка Цачева каза:

Днес и завинаги, Съединението за всеки българин ще е извор на гордост. Съединението завинаги ще бъде неразделна част от самочувствието на българина. Шести септември винаги ще озарява надеждата на нашия народ, ще бъде неизчерпаем извор на национално самочувствие и на стремеж за достойно бъдеще. Ние, винаги трябва да помним, че когато сме единни, целите ни са достижими. В това е величието на Съединението. Това е посланието на 6-ти септември.

Тържествата в СофияВ София се състоя официално тържество в Мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг, а историческото значение на Съединението припомни заместник-кметът на Столичната община Тодор Чобанов: 

Съединението е ярък пример, че когато българите осъзнават своя национален интерес, когато има единство на всички политически партии, на всички национални дейци, когато държавата се обедини зад една кауза, няма начин да не се постигне успех. Всички политически партии в Източна Румелия, дори и тези, които са против съединените официално, тайно работят за постигането на този въпрос.

С участието на почетен караул от Националния военен университет "Васил Левски" в центъра на Велико Търново беше издигнат българският трибагреник. В словото си кметът на града Даниел Панов припомни, че през 1878 година в града е създаден първият у нас комитет "Единство":
В историческата и духовната столица на България е поставена общонационалната задача - организирана борба за национално обединение и единство на всички български земи.
Пред паметника "Майка България" бяха поднесени венци и цветя на признателност, а свещеноиконом Славчо Иванов отслужи заупокойна молитва.


Празникът в Русе

В Русе тържествената церемония се състоя на площад „Александър Батенберг“ пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война. Актьорите от Драматичния театър Венцислав Петков и Ивайло Спасимиров припомниха част от историческите събития, свързани със Съединението. Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен в чест на Съединението на България отслужи Русенският митрополит Наум заедно със свещеници от митрополията. 

Стотици жители на Плевен се поклониха и поднесоха цветя  пред паметника на Четвърти пехотен полк в Градската градина. Съединението е един от актовете, който ни дава повод за самочувствие, каза кметът Георг Спартански:

Решенията за България да се вземат тук в България, на земята българска, в българския парламент, а не в чужди кабинети и след това да ни бъдат спускани за изпълнение.

Стотици хора и в Пазарджик, и във Велинград се включиха в тържествата, посветени на 131-вата годишнина от Съединението. Програмата включва парад-дефиле на Младежкия духов оркестър с мажоретен състав. Организиран е и благотворителен спектакъл.


С благодарствен молебен и шествие по централните улици беше отбелязана годишнината и в Ямбол.  В церемонията участваха и представителни военни части от Ямболския гарнизон. Шествието, предвождано от духовия оркестър, спря пред паметника на загиналите за националното Освобождение на България. Цветя положиха представители на управляващите институции, партийни организации и граждани.

Премиерът Бойко Борисов публикува поздравление по случай 131-годишнината от Съединението:

Българите са надживели много империи и България ще продължи да я има въпреки всички премеждия, защото народът е показал, че знае как да извоюва онова, към което се стреми. Обединението, съпътствало събитията около Съединението, е особено необходим пример днес, когато страната е поставена пред редица предизвикателства не само от национален, а от глобален мащаб.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!