Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: В БЕЛОНОГА си давам свобода в звученето и в самото музициране

В новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство

Само дни преди представянето на пиесите от втория албум на „Белонога” –  „През очите на земята” певицата Гергана Димитрова, която е основна движеща сила в проекта, отдели няколко минути специално за слушателите на „Фул Макс” на Радио Шумен. Ето част от разговора ѝ с Драгомир Симеонов.

Водещ: Освен че активно обикаляте света с „Мистерията на българските гласове”, какво още ви се случва в момента, освен правенето за музиката за „Белонога”?

Гергана Димитрова: Аз работя успоредно няколко неща – с „Ева квартет”, с „Мистерията на българските гласове”, проекта „Белонога”, също така работя с много деца, с които учим народно пеене. Това е другото ми занимание – педагогическа работа. С „Ева квартет” подготвяме нов албум, с „Белонога” сега привършваме записите на втория албум „През очите на земята” и с „Мистерията на българските гласове” също се подготвя нов проект – албум, за който няма много да говоря, защото го пазим в тайна, но навсякъде се случват нови неща.

Водещ: Изключително много пътувате – не само като обикаляне на земята, вероятно се опитвате да поглеждате през различни очи – и през тези на децата. Кога и къде се връщате, кога усещате, че сте се върнали на едно място и то си е вашето?

Гергана Димитрова: Винаги се връщам в традицията. Аз се чувствам свободна и с течение на годините се опитах да си махна границите, за да мога наистина да пътувам повече - и в мисълта си, и в погледа си към музиката. В крайна сметка, дори и сега, в новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство.

Водещ:  Леко съм провокиран от това, че споменахте, че сте разчупили своите вътрешни рамки – точно тези, в които по един или друг начин един професионален музикант трябва да битува. С какво са свързани те? Може ли да се каже, че това, което наистина е наша гордост и с което всеки българин е склонен да се закичи  - мистерията на българските гласове, е в някаква степен част от тези рамки?

Гергана Димитрова: Ами да! Малко или много, това е, което сме свикнали да чуваме. И хоровата традиция, и автентичното звучене, автентичните двугласи, които се правят и в „Мистерията...” и в „Ева квартет” – малко или много, има някакви рамки. Това, което аз имах предвид за себе си, от което съм излязла, е да се спусна по един друг път на самостоятелната поява в пространството, на моето присъствие на сцената. Някак си исках да си дам свобода в звученето, дори в самото музициране, в звукоизвличането, в гласа. Не исках да се базирам изцяло на това, което сме свикнали да чуваме, затова и в този проект използвах много различни вокали, опитвала съм се да експериментирам с гласа, с тембъра. Не пея навсякъде като типичната народна певица. Искам да има и друго излъчване.

Водещ: Нещо като човек да има малко повече усещането и самочувствието да каже „Аз”?

Гергана Димитрова: Дори и някакъв вид импровизация, защото малко или много народната певица я спрягат като такава, която може да си изпее народните песни и нищо повече. А в случая аз разбрах, че мога да експериментирам, мога да опитвам. Дори и да не се получи, човек трябва да се впуска в това нещо и в крайна сметка разбира, че открива някакви нови лица в самия себе си даже. И много е хубаво да експериментираш, защото се получават невероятни неща, красиви!

Водещ: Склонна ли сте и опитвате ли да експериментирате с децата – да им представяте примерно това, което е в момента „Белонога”?

Гергана Димитрова: Да ви кажа честно, не съм го правила. Ако трябва да съм напълно откровена, специално музиката от този проект пред деца не съм я показвала...

Водещ: Страхувате ли се?

Гергана Димитрова: Не. Просто не съм опитвала. Не съм се сетила даже да опитам. Не знам защо. Може би съм си мислила, че по-трудно би била достъпна за малки деца. Но според мен, ако някой от учениците има интерес...  Аз имам и по-големи певици, с които работя – особено едната от тях силно се интересува и много ѝ харесва тази посока. Аз не мога да налагам нещо, просто всеки един човек има своята собствена необходимост за това какво да слуша. Аз само мога да дам пример. Експериментирала съм с музика на група „Булгара”, даже сме правили музикално-сценични изпълнения и наистина децата, повярвайте ми, се „кефят” – така да кажа на жаргон. Много им харесва и определено работи.

Водещ: Ние все още не сме чули в пълния му блясък „През очите на земята”, но в подобни неща винаги се получава триада. „През очите на слънцето”, „През очите на земята” и...?

Гергана Димитрова: И може би „Очите на водата”. Не знам още. Засега сме на „земята”. Наистина имах идея да го направя двоен този албум, защото има музика и пиеси, които биха влезли по-добре в едно заглавие като „През очите на водата”. Не знам дали ще ги включа, но ние творим през целия период, в който работим и създаваме най-различни произведения. Може би в последствие, в бъдеще ще направим и още един албум, който ще е „През очите на водата”.

Водещ:  Едно пожелание, което отправяте към себе си? И разбира се, към слушателите, но човек най-хубавите неща, които подарява, ги подарява първо на себе си...

Гергана Димитрова: Аз си пожелавам нестихващо вдъхновение. Винаги да имам творчески заряд и порив за това, което правя, защото то ме кара да се чувствам жива. Разбира се, здраве на мен и на всички около мен, на всички хора – бъдете здрави и творете!

ВИЖТЕ ОЩЕ
Див плаж

За какво не ви стигна лятото?

  В началото на новия сезон „Денят на совите“ започва в екип Данаил Денчев и Мина Денева. Тече Европейската седмица на мобилността. Това ми дава повод на ви попитам за навиците ви, свързани с движението. Колко физическо натоварване ви трябва, за да се чувствате добре? Това ще бъде темата в първата част на предаването. След 22..

публикувано на 20.09.21 в 18:52

„Днес“ в следобеда на 20 септември

Има ли сериозни нарушения при техническите инспекции на училищните автобуси в Шумен? Защо натоварено кръстовище в Нови пазар ежедневно излага на опасност шофьори и пешеходци?  Как новият проект на най-популярните министри Петков и Василев от предходния служебен кабинет ще промени политическата сцена у нас?  Кои са проблемните и важните..

публикувано на 20.09.21 в 11:57

"Оттука започва денят" на 20 септември

В „Оттука започва денят“ в понеделник сутрин да сложим старта на една нова и успешна седмица. От студиото на Радио Шумен добро утро ще ви пожелаят Драгомир Симеонов и Людмила Борисова. В предаването ще се върнем към многото въпроси със старта на учебната година – тя започна присъствено, как ще продължи, предстои да видим, но е по-важно да сме..

публикувано на 19.09.21 в 10:00
Мартин Димитров

„Щура събота“ в следобеда на 18 септември

Как предприемачеството изпрати шуменеца Мартин Димитров на пътешествие в непознати земи, но без средства за оцеляване и връзка с най-близките? Историята разказва репортерът Деян Герговски. Шуменката Ралица Тонева издаде дебютен албум. В него учещата в Нидерландия музикантка изпълнява вокалите и свири на саксофон. В „SKYFEEL“ се съчетават джаз,..

публикувано на 18.09.21 в 14:49

С Радио Шумен и в неделя сутринта

  Все още можем да си поздравим с приятно лятно утро! Да сме заедно чрез Радио Шумен и на 19 септември! Бъдете с предаването ,,Оттука започва денят“ от 7 до 10 часа. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на деня: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор - Диана Лазарова. Много музика и интересни теми в неделното утро...

публикувано на 17.09.21 в 11:39

Оттука започва 16 септември

Отпадъците от електрическо и електронно оборудване стават все повече, а от тях се рециклират по-малко от 40%. Как ЕС работи за намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване в прехода си към по-голяма кръгова икономика? – темата очаквайте в „Оттука започва денят“ в четвъртък сутрин. На 16 септември ще ви предложим да чуете и за..

публикувано на 15.09.21 в 16:06

Оттука започва 12 септември

Вирее ли бялото злато на планинските върхове - еделвайсът - в домашни условия? Това ще ни каже цветар от Кубрат, в неделното утро. За чудесата на Кръстова гора ще чуем в разкази на хора убедени в силата на българската Света гора, а по-късно ще научите и колко камили е имало у нас в началото на 20 век. Ще ви направим съпричастни и на Държавното първенство..

публикувано на 12.09.21 в 07:21