Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: В БЕЛОНОГА си давам свобода в звученето и в самото музициране

В новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство

Само дни преди представянето на пиесите от втория албум на „Белонога” –  „През очите на земята” певицата Гергана Димитрова, която е основна движеща сила в проекта, отдели няколко минути специално за слушателите на „Фул Макс” на Радио Шумен. Ето част от разговора ѝ с Драгомир Симеонов.

Водещ: Освен че активно обикаляте света с „Мистерията на българските гласове”, какво още ви се случва в момента, освен правенето за музиката за „Белонога”?

Гергана Димитрова: Аз работя успоредно няколко неща – с „Ева квартет”, с „Мистерията на българските гласове”, проекта „Белонога”, също така работя с много деца, с които учим народно пеене. Това е другото ми занимание – педагогическа работа. С „Ева квартет” подготвяме нов албум, с „Белонога” сега привършваме записите на втория албум „През очите на земята” и с „Мистерията на българските гласове” също се подготвя нов проект – албум, за който няма много да говоря, защото го пазим в тайна, но навсякъде се случват нови неща.

Водещ: Изключително много пътувате – не само като обикаляне на земята, вероятно се опитвате да поглеждате през различни очи – и през тези на децата. Кога и къде се връщате, кога усещате, че сте се върнали на едно място и то си е вашето?

Гергана Димитрова: Винаги се връщам в традицията. Аз се чувствам свободна и с течение на годините се опитах да си махна границите, за да мога наистина да пътувам повече - и в мисълта си, и в погледа си към музиката. В крайна сметка, дори и сега, в новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство.

Водещ:  Леко съм провокиран от това, че споменахте, че сте разчупили своите вътрешни рамки – точно тези, в които по един или друг начин един професионален музикант трябва да битува. С какво са свързани те? Може ли да се каже, че това, което наистина е наша гордост и с което всеки българин е склонен да се закичи  - мистерията на българските гласове, е в някаква степен част от тези рамки?

Гергана Димитрова: Ами да! Малко или много, това е, което сме свикнали да чуваме. И хоровата традиция, и автентичното звучене, автентичните двугласи, които се правят и в „Мистерията...” и в „Ева квартет” – малко или много, има някакви рамки. Това, което аз имах предвид за себе си, от което съм излязла, е да се спусна по един друг път на самостоятелната поява в пространството, на моето присъствие на сцената. Някак си исках да си дам свобода в звученето, дори в самото музициране, в звукоизвличането, в гласа. Не исках да се базирам изцяло на това, което сме свикнали да чуваме, затова и в този проект използвах много различни вокали, опитвала съм се да експериментирам с гласа, с тембъра. Не пея навсякъде като типичната народна певица. Искам да има и друго излъчване.

Водещ: Нещо като човек да има малко повече усещането и самочувствието да каже „Аз”?

Гергана Димитрова: Дори и някакъв вид импровизация, защото малко или много народната певица я спрягат като такава, която може да си изпее народните песни и нищо повече. А в случая аз разбрах, че мога да експериментирам, мога да опитвам. Дори и да не се получи, човек трябва да се впуска в това нещо и в крайна сметка разбира, че открива някакви нови лица в самия себе си даже. И много е хубаво да експериментираш, защото се получават невероятни неща, красиви!

Водещ: Склонна ли сте и опитвате ли да експериментирате с децата – да им представяте примерно това, което е в момента „Белонога”?

Гергана Димитрова: Да ви кажа честно, не съм го правила. Ако трябва да съм напълно откровена, специално музиката от този проект пред деца не съм я показвала...

Водещ: Страхувате ли се?

Гергана Димитрова: Не. Просто не съм опитвала. Не съм се сетила даже да опитам. Не знам защо. Може би съм си мислила, че по-трудно би била достъпна за малки деца. Но според мен, ако някой от учениците има интерес...  Аз имам и по-големи певици, с които работя – особено едната от тях силно се интересува и много ѝ харесва тази посока. Аз не мога да налагам нещо, просто всеки един човек има своята собствена необходимост за това какво да слуша. Аз само мога да дам пример. Експериментирала съм с музика на група „Булгара”, даже сме правили музикално-сценични изпълнения и наистина децата, повярвайте ми, се „кефят” – така да кажа на жаргон. Много им харесва и определено работи.

Водещ: Ние все още не сме чули в пълния му блясък „През очите на земята”, но в подобни неща винаги се получава триада. „През очите на слънцето”, „През очите на земята” и...?

Гергана Димитрова: И може би „Очите на водата”. Не знам още. Засега сме на „земята”. Наистина имах идея да го направя двоен този албум, защото има музика и пиеси, които биха влезли по-добре в едно заглавие като „През очите на водата”. Не знам дали ще ги включа, но ние творим през целия период, в който работим и създаваме най-различни произведения. Може би в последствие, в бъдеще ще направим и още един албум, който ще е „През очите на водата”.

Водещ:  Едно пожелание, което отправяте към себе си? И разбира се, към слушателите, но човек най-хубавите неща, които подарява, ги подарява първо на себе си...

Гергана Димитрова: Аз си пожелавам нестихващо вдъхновение. Винаги да имам творчески заряд и порив за това, което правя, защото то ме кара да се чувствам жива. Разбира се, здраве на мен и на всички около мен, на всички хора – бъдете здрави и творете!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересно утро в сряда с Радио Шумен

  Посрещнете 21 февруари с музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира след новините в 6 часа и продължава до 10. Екипът: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Може да ни слушате и онлайн от сайта..

публикувано на 20.02.24 в 15:37

Приятно съботно утро с Радио Шумен

    Да посрещнем заедно и 17 февруари с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 15.02.24 в 15:06

С Радио Шумен и във вторник вечер

  Кои срещи са променили живота ви? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“, което започва в 21 часа. Бъдете с Радио Шумен до полунощ! Екипът тази вечер: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор - Бояна Петрова. Може да ни слушате и онлай от сайта: https://binar.bg/radio-shumen/

публикувано на 13.02.24 в 18:01

И в утрото на 12 февруари с Радио Шумен

  Посрещнете новата седмица с музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! Екипът на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Стартираме на 12 февруари след новините в 6 часа и продължаваме до 10. Може да ни..

публикувано на 12.02.24 в 05:49

Как се справяте с безводието?

Как се справяте, когато нямате вода? Това е основният въпрос в актуалната част на Денят на совите. И още: Пиете ли вода от чешмата вкъщи, а ако не- откъде се снабдявате с питейна вода?  След 22 часа ще ви срещнем със сърцатата Павлина Иванова- секретар на читалище "Иван Вазов- 1941" в силистренското село Срацимир. А въпросът към вас ще бъде:..

публикувано на 08.02.24 в 18:54

В петък с ,,По първи петли" от Радио Шумен

 Посрещнете 9 февруари с предаването ,,По първи петли“ още в 4 часа през нощта. То се излъчва от студио едно на Радио Шумен по програма ,,Хоризонт“. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на новия ден: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. До 6 часа в петък – много музика, интересни теми и..

публикувано на 08.02.24 в 10:39

Във вторник сутринта с Радио Шумен

  И на шести февруари от рано сутринта бъдете с ефира на Радио Шумен – много музика и полезна информация! Екипът на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Стартираме след новините в 6 часа и продължаваме до 10. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен...

публикувано на 05.02.24 в 16:45