Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Гергана Димитрова: В БЕЛОНОГА си давам свобода в звученето и в самото музициране

В новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство

Само дни преди представянето на пиесите от втория албум на „Белонога” –  „През очите на земята” певицата Гергана Димитрова, която е основна движеща сила в проекта, отдели няколко минути специално за слушателите на „Фул Макс” на Радио Шумен. Ето част от разговора ѝ с Драгомир Симеонов.

Водещ: Освен че активно обикаляте света с „Мистерията на българските гласове”, какво още ви се случва в момента, освен правенето за музиката за „Белонога”?

Гергана Димитрова: Аз работя успоредно няколко неща – с „Ева квартет”, с „Мистерията на българските гласове”, проекта „Белонога”, също така работя с много деца, с които учим народно пеене. Това е другото ми занимание – педагогическа работа. С „Ева квартет” подготвяме нов албум, с „Белонога” сега привършваме записите на втория албум „През очите на земята” и с „Мистерията на българските гласове” също се подготвя нов проект – албум, за който няма много да говоря, защото го пазим в тайна, но навсякъде се случват нови неща.

Водещ: Изключително много пътувате – не само като обикаляне на земята, вероятно се опитвате да поглеждате през различни очи – и през тези на децата. Кога и къде се връщате, кога усещате, че сте се върнали на едно място и то си е вашето?

Гергана Димитрова: Винаги се връщам в традицията. Аз се чувствам свободна и с течение на годините се опитах да си махна границите, за да мога наистина да пътувам повече - и в мисълта си, и в погледа си към музиката. В крайна сметка, дори и сега, в новия проект „През очите на земята” се усеща едно завръщане във фолклорната традиция, като, разбира се, това е отново през погледа на музикантите в този проект, през моя поглед и усещане за музика, и за това как ми харесва да звучат нещата. В крайна сметка, най-ценно си остава нашето, изконното и българското изкуство.

Водещ:  Леко съм провокиран от това, че споменахте, че сте разчупили своите вътрешни рамки – точно тези, в които по един или друг начин един професионален музикант трябва да битува. С какво са свързани те? Може ли да се каже, че това, което наистина е наша гордост и с което всеки българин е склонен да се закичи  - мистерията на българските гласове, е в някаква степен част от тези рамки?

Гергана Димитрова: Ами да! Малко или много, това е, което сме свикнали да чуваме. И хоровата традиция, и автентичното звучене, автентичните двугласи, които се правят и в „Мистерията...” и в „Ева квартет” – малко или много, има някакви рамки. Това, което аз имах предвид за себе си, от което съм излязла, е да се спусна по един друг път на самостоятелната поява в пространството, на моето присъствие на сцената. Някак си исках да си дам свобода в звученето, дори в самото музициране, в звукоизвличането, в гласа. Не исках да се базирам изцяло на това, което сме свикнали да чуваме, затова и в този проект използвах много различни вокали, опитвала съм се да експериментирам с гласа, с тембъра. Не пея навсякъде като типичната народна певица. Искам да има и друго излъчване.

Водещ: Нещо като човек да има малко повече усещането и самочувствието да каже „Аз”?

Гергана Димитрова: Дори и някакъв вид импровизация, защото малко или много народната певица я спрягат като такава, която може да си изпее народните песни и нищо повече. А в случая аз разбрах, че мога да експериментирам, мога да опитвам. Дори и да не се получи, човек трябва да се впуска в това нещо и в крайна сметка разбира, че открива някакви нови лица в самия себе си даже. И много е хубаво да експериментираш, защото се получават невероятни неща, красиви!

Водещ: Склонна ли сте и опитвате ли да експериментирате с децата – да им представяте примерно това, което е в момента „Белонога”?

Гергана Димитрова: Да ви кажа честно, не съм го правила. Ако трябва да съм напълно откровена, специално музиката от този проект пред деца не съм я показвала...

Водещ: Страхувате ли се?

Гергана Димитрова: Не. Просто не съм опитвала. Не съм се сетила даже да опитам. Не знам защо. Може би съм си мислила, че по-трудно би била достъпна за малки деца. Но според мен, ако някой от учениците има интерес...  Аз имам и по-големи певици, с които работя – особено едната от тях силно се интересува и много ѝ харесва тази посока. Аз не мога да налагам нещо, просто всеки един човек има своята собствена необходимост за това какво да слуша. Аз само мога да дам пример. Експериментирала съм с музика на група „Булгара”, даже сме правили музикално-сценични изпълнения и наистина децата, повярвайте ми, се „кефят” – така да кажа на жаргон. Много им харесва и определено работи.

Водещ: Ние все още не сме чули в пълния му блясък „През очите на земята”, но в подобни неща винаги се получава триада. „През очите на слънцето”, „През очите на земята” и...?

Гергана Димитрова: И може би „Очите на водата”. Не знам още. Засега сме на „земята”. Наистина имах идея да го направя двоен този албум, защото има музика и пиеси, които биха влезли по-добре в едно заглавие като „През очите на водата”. Не знам дали ще ги включа, но ние творим през целия период, в който работим и създаваме най-различни произведения. Може би в последствие, в бъдеще ще направим и още един албум, който ще е „През очите на водата”.

Водещ:  Едно пожелание, което отправяте към себе си? И разбира се, към слушателите, но човек най-хубавите неща, които подарява, ги подарява първо на себе си...

Гергана Димитрова: Аз си пожелавам нестихващо вдъхновение. Винаги да имам творчески заряд и порив за това, което правя, защото то ме кара да се чувствам жива. Разбира се, здраве на мен и на всички около мен, на всички хора – бъдете здрави и творете!

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две чувства, които спасяват

Казват, че две чувства ни спасяват в този свят. Ако притежаваме първото – то ние сме щастливци, ако пък имаме и двете – сме непобедими. Според вас, кои са тези чувства? Може да ги споделите след 22 часа в "Денят на совите" на 6 април. В първата част ще ви питаме, чий телефон ще наберете първо, ако ви стяга шапката? В късната рубрика ще ви разкажем как..

публикувано на 06.04.20 в 18:58

Вторник сутрин в "Оттука започва денят"

Епидемията от коронавирус не бива да ни прави невнимателни за всички останали заболявания – върху това ще акцентираме в „Оттука започва денят“ във вторник сутрин. Ще разберете и какви са дейностите, които ще развива новосъздаденото общинско предприятие „Велики Преслав“ в старопрестолния град. За разрешения нощен любителски риболов ще говорим още на..

публикувано на 06.04.20 в 18:04

Борбата с коронавируса в програма "Днес"

В програма "Днес" на Радио Шумен в понеделник, 6 април можете да проследите: - Как доц. Стефка Калева, зам.-ректор на Шуменския университет коментира високата оценка, която постави акредитацията на висшето училище. С нея разговаря Росица Арабаджиева; - Какви мобилни приложения са от полза на здравните системи и властите в чужбина при пандемията на..

публикувано на 06.04.20 в 12:52
Национален отбор по карате - лагер

Какво е най-голямото ви лично предизвикателство?

Какво мислите за глобите за нарушителите на мерките срещу коронавируса. Трябва ли да ги има и колко високи да бъдат? Това ще бъдат въпросите в актуалната част на „Денят на совите“ в неделя вечер.   След 22 часа ще чуете разговор със сенсей Даниел Димитров – треньор на спортен клуб „Киокушин“ в Шумен. Тренировките по карате вече са онлайн. Как се..

публикувано на 05.04.20 в 20:11

Понеделник с "Оттука започва денят"

Как служителите на Държавното горско стопанство в Омуртаг помагат на възрастните хора в общината? Какви са капаните, които ни дебнат при онлайн пазаруването и защо специалистите очакват бум на измамите в интернет? За какви проблеми алармира Федерация "Българският пациентски форум" и как чрез здравни платформи и приложения можем да получим..

публикувано на 05.04.20 в 17:55

Очакваме ви в "Денят на совите"

На фона на отменените културни събития възможностите да се докоснем до книги и филми остават. Кое филмово или литературно произведение ви накара да се усмихнете през изминалите дни? Това ще ви попитаме в първата част от срещата ни в „Денят на совите“. Тринадесетото поредно издание на Часа на Земята влезе в историята като първото, което се..

публикувано на 03.04.20 в 19:56

С Радио Шумен и в събота сутрин

   Добро утро, минути след 7 часа сутринта на 4 април, ще ви пожелае екипът на предаването ,,Оттука започва денят“! Каним да останете с него до 12 часа на вълните на Радио Шумен. Водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Венета Стоянова. Ако желаете да започнете съботния ден добре информирани и разсънени с много музика –..

публикувано на 03.04.20 в 08:40