Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проект за добив на злато предизвика недоволство сред част от жителите на Трън

Проектът за добив на злато край Трън предизвика недоволство сред част от жителите. Според Сдружение "Трън" добивните дейности ще доведат до трайно увреждане на околната среда, замърсяване на водоизточниците. Запазените природни територии в момента са подходящо условие за развитие на екотуризма. Беше създадено и сдружение, което подкрепя изграждането на мина за добив на злато. Българската минно-геоложка камара подкрепя инвеститора.

Българското законодателство в сферата на околната среда е синхронизирано с европейското и няма да се стигне до замърсяване на природните територии, ако бъде дадена концесия за реални добивни дейности, коментира изпълнителният директор на Българската минно-геоложка камара Иван Андреев. Съществува риск от подвеждане на населението с манипулативни аргументи против добива на полезни изкопаеми, според Камарата. Позицията е в резултат от отразените опасения за увреждане на околната среда, представени от Сдружение "Трън", което е против проекта за добив на злато в района.

Преди дни кметът на Трън Станислав Николов обяви, че ще бъде проведен референдум заради разногласията за ползите от проекта за добив на злато, но от Българската минно-геоложка камара изпратиха писмо до кмета и общинския съвет в Трън, в което заявиха, че провеждане на допитвания до обществеността, преди да е приключила законовата процедура по оценка на въздействието върху околната среда, крие риск от подвеждане на населението и може да навреди на социално-икономическото развитие на региона.

В звуковия файл можете да чуете целия репортаж на Радостина Билярска.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!