Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радослав Христов: Когато не управляваш добре ДФЗ, резултатът от недоволството е един и същ

Избират шеф на Държавен фонд "Земеделие"

| обновено на 15.02.17 в 10:05
Снимка: БГНЕС

Управителният съвет на Държавен фонд "Земеделие" се събира на заседание, на което се очаква да бъде освободен изпълнителният директор на фонда Румен Порожанов, подал оставката си в началото на месеца. Тя все още не е приета, тъй като пет министерства трябваше да излъчат свои представители в Управителния съвет, а  това са заместник-министри, които са сменени в състава на служебното правителство. На първото заседание на съвета в новия му състав, трябва да бъде избран нов директор на Фонд "Земеделие". По неофициална информация това ще бъде един от досегашните заместник-директори Живко Живков

Досегашен заместник за изпълнителен директор е най-добрият избор и най-доброто решение, за да има приемственост, както и с оглед на предстоящите избори, коментира в предаването "Преди всички" Радослав Христов, земеделски производител и бивш председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите. Той прогнозира, че оставката на Румен Порожанов ще бъде гласувана единодушно от Управителния съвет:

Надявам се следващият директор да бъде сериозен човек, да спазва директивите и законодателството, да си върши работата, да няма проекти на диванчето, да не чака пари под масата.

Отстраняването на ключови фигури в министерството и във Фонда и грешни кадрови решения могат да предизвикат сътресения в работата на разплащателната агенция и неразпределянето на средства по отделните мерки и програми, докато същевременно земеделските производители планират своята дейност според очакваните постъпления на средства. Това отбеляза Христов по повод писмото на 11 браншови земеделски организации, отправено до няколко институции, в което се изразяват подобни притеснения.

За съжаление от създаването на Фонда изпълнителният директор е бил политическо лице, политически обвързано лице. Понякога изборът е бил добър, понякога не, посочи още Радослав Христов. В кратък обзор на работата на Фонда през годините той изтъкна:

Винаги когато не управляваш добре ДФЗ, крайният резултат на недоволството е един и същ. Не може да се импровизира. При определени политически партии наредбите са били с лек нюанс наляво или надясно, което не е правилно. Дори имаше моменти, в които се променяха наредби и правила в последния момент. Променяха се наредби само за определени фирми. Не можеш да правиш мярка или подмярка за няколко човека в България.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!