Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!

Колкото повече слушаш, толкова повече чуваш!

Още малко за Музикаутор vs. БНР през очите на музикалния редактор

Наистина не беше лесно през последните два месеца, особено на музикалните редактори - те дори не можеха да прехвърлят на друга станция или да си запушат ушите.

Музиката наистина струва пари!  Достатъчно е само да сравним цената на един средна ръка концертен инструмент с тази на най-висококласния марков компютър или да проверим нивата на университетските такси за музикалните специалности.

Дотук като че ли поборниците за авторски права можеха да бъдат разбрани. И вероятно щеше да е така, ако не се бяха проявили точно като голяма част от съвременните ни „капиталисти” - най-обичаме пазара, но по ни харесва да се наредим на „държавната” софра и да си гарантираме тройно повече пари, като ги приберем от тези, които така или иначе си плащат. А за да сме по-сигурни - спираме „кранчето”. Някак пропуснаха, че става дума за медия, а нейното основно предназначение е да свързва и предава - послания, емоции, ценности и модели. Пропуснаха и това, че индустриално произведената музика има основното свойство бързо да „умира”. Дори и да има качеството, да предизвиква „мозъчен сърбеж”, както бяха установили невропсихолозите наскоро. 

Когато медията се разглежда само като пазар, се стига до положението, в което са телевизиите у нас. Много реклами, малко съдържание и още по-малко визия. Затова и собствениците им побързаха да влязат и в радиоефира, защото истинската хубава визия наистина е скъпа, а те спокойно могат и без нея. Всъщност положението е такова не само у нас. Един британски лектор преди време сподели, че едно от най-важните условия, които Рупърт Мърдок е поставил, за да направи сериозни инвестиции на телевизионния пазар в Обединеното кралство, е да бъде намален броят на журналистите в BBC. И го е постигнал.

Но да си дойдем на думата за радиото. Истинският филтър за това доколко една музика има качество да бъде споделена чрез обществения ефир, са точно музикалните редактори - основно хора с академично музикално образование, а това означава владеенето на поне два инструмента и свободно боравене с много на брой музикални езици. Точно заради това тяхното усещане е най-вероятно да е правилно. И точно благодарение на взаимното доверие между музиканти и музикални редактори, през последните два месеца получихме възможността да работим с музика на живи и талантливи автори и изпълнители.

Музикалните капиталисти позаобиколиха и таланта - този да изразяваш емоция чрез музика и да увличаш другите в нея. А за да се случи тази магия, все пак музикант и публика трябва да говорят на един език, или поне подобен. И точно слушането на много и различна музика ни дава възможността да усетим и приемем за наше това, което чуваме. Със сигурност някой е пуснал The Beatles на Кирил Маричков, Uriah Heep на Митко Щерев и Toto на Румен Бояджиев и Константин Цеков. И този някой най-вероятно първо ги е чул по радиото и след това си е купил плоча или е записвал директно на магнетофон. 

Затова си казваме простичко - Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!  Това последното не съм го измислил аз, а тези, които инвестираха мнооооооооооого пари, за да разгадаят музикалния геном и за да използват това знание.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Оттука започва 16 септември

Отпадъците от електрическо и електронно оборудване стават все повече, а от тях се рециклират по-малко от 40%. Как ЕС работи за намаляване на отпадъците от електрическо и електронно оборудване в прехода си към по-голяма кръгова икономика? – темата очаквайте в „Оттука започва денят“ в четвъртък сутрин. На 16 септември ще ви предложим да чуете и за..

публикувано на 15.09.21 в 16:06

Оттука започва 12 септември

Вирее ли бялото злато на планинските върхове - еделвайсът - в домашни условия? Това ще ни каже цветар от Кубрат, в неделното утро. За чудесата на Кръстова гора ще чуем в разкази на хора убедени в силата на българската Света гора, а по-късно ще научите и колко камили е имало у нас в началото на 20 век. Ще ви направим съпричастни и на Държавното първенство..

публикувано на 12.09.21 в 07:21

„Днес“ в следобеда на 10 септември

След като цяла седмица депутатите се караха каква да е минималната пенсия у нас и колко големи да са добавките за възрастните хора – ние даваме думата на самите пенсионери. Доволни ли са от промените, за какво ще похарчат добавката от 120 лв., която ще получават до края на годината?  Готови ли са в Русе и Силистра за старт на учебната година?..

публикувано на 10.09.21 в 12:11

Оттука започва събота сутрин

В „Оттука започва денят“ в събота сутрин ще чуете поканата на Сдружение „Зазоряване“ към всички училища да открият учебната година с песента „Де е България“ – защо точно тази песен и още за инициативата ще ни каже Румяна Драганова. Ще разберем и защо известната певица Ивелина Димова открива в Силистра школа за народно пеене. „Грийн рок фест“ в..

публикувано на 10.09.21 в 08:06

"По първи петли" - за ранобудни ценители

В „По първи петли“ в ефира на Радио Шумен на десети септември ще ви предложим среща с интересни събеседници, които ще ви разкажат увлекателни истории. Ще разберете защо УНИЦЕФ България и литературният проект „Пощенска кутия за приказки“ ще работят заедно в подкрепа на психичното здраве на младежите. Ще чуете за откритите досега артефакти, само..

публикувано на 09.09.21 в 13:43

Оттука започва 6 септември

В „Оттука започва денят“ на шести септември ви очакваме веднага след новините в седем, за да бъдем заедно в Деня на Съединението на България. Тогава ще ви срещнем с 19-годишния студент по право от Разград Николай Пенчев, който ще произнесе тържественото слово на тържествата в Разград. От председателя на читалището „Съединение“ в село Кочово Марчо..

публикувано на 03.09.21 в 12:16
Изгрев във Варна

Изберете Радио Шумен и в четвъртък сутрин!

За да сте информирани за всичко важно и актуално още от рано сутрин – изберете Радио Шумен и предаването ,,Оттука започва денят“! На 2 септември веднага след новините в 07:00 ч. с добро утро в ефира ще ви приветстваме аз Невена Николова и музикалният редактор Данаил Денчев. Защо фермери от няколко браншови организации в земеделието излизат на..

публикувано на 01.09.21 в 15:41