Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!

Колкото повече слушаш, толкова повече чуваш!

Още малко за Музикаутор vs. БНР през очите на музикалния редактор

Наистина не беше лесно през последните два месеца, особено на музикалните редактори - те дори не можеха да прехвърлят на друга станция или да си запушат ушите.

Музиката наистина струва пари!  Достатъчно е само да сравним цената на един средна ръка концертен инструмент с тази на най-висококласния марков компютър или да проверим нивата на университетските такси за музикалните специалности.

Дотук като че ли поборниците за авторски права можеха да бъдат разбрани. И вероятно щеше да е така, ако не се бяха проявили точно като голяма част от съвременните ни „капиталисти” - най-обичаме пазара, но по ни харесва да се наредим на „държавната” софра и да си гарантираме тройно повече пари, като ги приберем от тези, които така или иначе си плащат. А за да сме по-сигурни - спираме „кранчето”. Някак пропуснаха, че става дума за медия, а нейното основно предназначение е да свързва и предава - послания, емоции, ценности и модели. Пропуснаха и това, че индустриално произведената музика има основното свойство бързо да „умира”. Дори и да има качеството, да предизвиква „мозъчен сърбеж”, както бяха установили невропсихолозите наскоро. 

Когато медията се разглежда само като пазар, се стига до положението, в което са телевизиите у нас. Много реклами, малко съдържание и още по-малко визия. Затова и собствениците им побързаха да влязат и в радиоефира, защото истинската хубава визия наистина е скъпа, а те спокойно могат и без нея. Всъщност положението е такова не само у нас. Един британски лектор преди време сподели, че едно от най-важните условия, които Рупърт Мърдок е поставил, за да направи сериозни инвестиции на телевизионния пазар в Обединеното кралство, е да бъде намален броят на журналистите в BBC. И го е постигнал.

Но да си дойдем на думата за радиото. Истинският филтър за това доколко една музика има качество да бъде споделена чрез обществения ефир, са точно музикалните редактори - основно хора с академично музикално образование, а това означава владеенето на поне два инструмента и свободно боравене с много на брой музикални езици. Точно заради това тяхното усещане е най-вероятно да е правилно. И точно благодарение на взаимното доверие между музиканти и музикални редактори, през последните два месеца получихме възможността да работим с музика на живи и талантливи автори и изпълнители.

Музикалните капиталисти позаобиколиха и таланта - този да изразяваш емоция чрез музика и да увличаш другите в нея. А за да се случи тази магия, все пак музикант и публика трябва да говорят на един език, или поне подобен. И точно слушането на много и различна музика ни дава възможността да усетим и приемем за наше това, което чуваме. Със сигурност някой е пуснал The Beatles на Кирил Маричков, Uriah Heep на Митко Щерев и Toto на Румен Бояджиев и Константин Цеков. И този някой най-вероятно първо ги е чул по радиото и след това си е купил плоча или е записвал директно на магнетофон. 

Затова си казваме простичко - Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!  Това последното не съм го измислил аз, а тези, които инвестираха мнооооооооооого пари, за да разгадаят музикалния геном и за да използват това знание.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Интересно утро в сряда с Радио Шумен

  Посрещнете 21 февруари с музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира след новините в 6 часа и продължава до 10. Екипът: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Може да ни слушате и онлайн от сайта..

публикувано на 20.02.24 в 15:37

Приятно съботно утро с Радио Шумен

    Да посрещнем заедно и 17 февруари с Радио Шумен! Предаването ,,Оттука започва денят“ стартира в ефира след новините в 7 часа и продължава до 10. Водещ ще е Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Интересните теми ще придружим с много музика. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен.

публикувано на 15.02.24 в 15:06

С Радио Шумен и във вторник вечер

  Кои срещи са променили живота ви? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“, което започва в 21 часа. Бъдете с Радио Шумен до полунощ! Екипът тази вечер: водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор - Бояна Петрова. Може да ни слушате и онлай от сайта: https://binar.bg/radio-shumen/

публикувано на 13.02.24 в 18:01

И в утрото на 12 февруари с Радио Шумен

  Посрещнете новата седмица с музика и полезна информация в ефира на Радио Шумен! Екипът на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Стартираме на 12 февруари след новините в 6 часа и продължаваме до 10. Може да ни..

публикувано на 12.02.24 в 05:49

Как се справяте с безводието?

Как се справяте, когато нямате вода? Това е основният въпрос в актуалната част на Денят на совите. И още: Пиете ли вода от чешмата вкъщи, а ако не- откъде се снабдявате с питейна вода?  След 22 часа ще ви срещнем със сърцатата Павлина Иванова- секретар на читалище "Иван Вазов- 1941" в силистренското село Срацимир. А въпросът към вас ще бъде:..

публикувано на 08.02.24 в 18:54

В петък с ,,По първи петли" от Радио Шумен

 Посрещнете 9 февруари с предаването ,,По първи петли“ още в 4 часа през нощта. То се излъчва от студио едно на Радио Шумен по програма ,,Хоризонт“. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на новия ден: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. До 6 часа в петък – много музика, интересни теми и..

публикувано на 08.02.24 в 10:39

Във вторник сутринта с Радио Шумен

  И на шести февруари от рано сутринта бъдете с ефира на Радио Шумен – много музика и полезна информация! Екипът на предаването ,,Оттука започва денят“: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Славчо Славчев. Стартираме след новините в 6 часа и продължаваме до 10. Може да ни слушате и онлайн от сайта на Радио Шумен...

публикувано на 05.02.24 в 16:45