Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!

Колкото повече слушаш, толкова повече чуваш!

Още малко за Музикаутор vs. БНР през очите на музикалния редактор

Наистина не беше лесно през последните два месеца, особено на музикалните редактори - те дори не можеха да прехвърлят на друга станция или да си запушат ушите.

Музиката наистина струва пари!  Достатъчно е само да сравним цената на един средна ръка концертен инструмент с тази на най-висококласния марков компютър или да проверим нивата на университетските такси за музикалните специалности.

Дотук като че ли поборниците за авторски права можеха да бъдат разбрани. И вероятно щеше да е така, ако не се бяха проявили точно като голяма част от съвременните ни „капиталисти” - най-обичаме пазара, но по ни харесва да се наредим на „държавната” софра и да си гарантираме тройно повече пари, като ги приберем от тези, които така или иначе си плащат. А за да сме по-сигурни - спираме „кранчето”. Някак пропуснаха, че става дума за медия, а нейното основно предназначение е да свързва и предава - послания, емоции, ценности и модели. Пропуснаха и това, че индустриално произведената музика има основното свойство бързо да „умира”. Дори и да има качеството, да предизвиква „мозъчен сърбеж”, както бяха установили невропсихолозите наскоро. 

Когато медията се разглежда само като пазар, се стига до положението, в което са телевизиите у нас. Много реклами, малко съдържание и още по-малко визия. Затова и собствениците им побързаха да влязат и в радиоефира, защото истинската хубава визия наистина е скъпа, а те спокойно могат и без нея. Всъщност положението е такова не само у нас. Един британски лектор преди време сподели, че едно от най-важните условия, които Рупърт Мърдок е поставил, за да направи сериозни инвестиции на телевизионния пазар в Обединеното кралство, е да бъде намален броят на журналистите в BBC. И го е постигнал.

Но да си дойдем на думата за радиото. Истинският филтър за това доколко една музика има качество да бъде споделена чрез обществения ефир, са точно музикалните редактори - основно хора с академично музикално образование, а това означава владеенето на поне два инструмента и свободно боравене с много на брой музикални езици. Точно заради това тяхното усещане е най-вероятно да е правилно. И точно благодарение на взаимното доверие между музиканти и музикални редактори, през последните два месеца получихме възможността да работим с музика на живи и талантливи автори и изпълнители.

Музикалните капиталисти позаобиколиха и таланта - този да изразяваш емоция чрез музика и да увличаш другите в нея. А за да се случи тази магия, все пак музикант и публика трябва да говорят на един език, или поне подобен. И точно слушането на много и различна музика ни дава възможността да усетим и приемем за наше това, което чуваме. Със сигурност някой е пуснал The Beatles на Кирил Маричков, Uriah Heep на Митко Щерев и Toto на Румен Бояджиев и Константин Цеков. И този някой най-вероятно първо ги е чул по радиото и след това си е купил плоча или е записвал директно на магнетофон. 

Затова си казваме простичко - Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!  Това последното не съм го измислил аз, а тези, които инвестираха мнооооооооооого пари, за да разгадаят музикалния геном и за да използват това знание.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Очакваме ви в "Денят на совите"

На фона на отменените културни събития възможностите да се докоснем до книги и филми остават. Кое филмово или литературно произведение ви накара да се усмихнете през изминалите дни? Това ще ви попитаме в първата част от срещата ни в „Денят на совите“. Тринадесетото поредно издание на Часа на Земята влезе в историята като първото, което се..

публикувано на 03.04.20 в 19:56

С Радио Шумен и в събота сутрин

   Добро утро, минути след 7 часа сутринта на 4 април, ще ви пожелае екипът на предаването ,,Оттука започва денят“! Каним да останете с него до 12 часа на вълните на Радио Шумен. Водещ - Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Венета Стоянова. Ако желаете да започнете съботния ден добре информирани и разсънени с много музика –..

публикувано на 03.04.20 в 08:40

Петък сутрин с "Оттука започва денят"

Има ли връзка между ваксината за туберкулоза и коронавируса? Този въпрос е изключително обсъждан през последните дни, след като учени от различни държави изказаха предположения, че там, където тази ваксина е слагана, смъртността от новия вирус е по-малка. В петък сутрин в „Оттука започва денят“ ще чуем мнението на проф. д-р Любима Деспотова. И още на..

публикувано на 02.04.20 в 16:16
Снимката е илюстративна

Екологични, финансови, литературни и спортни теми в програма "Днес"

В програма "Днес" на Радио Шумен от 13 до 18 часа в четвъртък, 2 април можете да проследите: - Как десетки домакинства в Русе ще сменят печките си на твърдо гориво с по-екологични отоплителни уреди по програма "LIFE" ще чуем от кореспондента на Радио Шумен в Русе Галя Савова; - Какви са очакванията на българите за финансовото им състояние установи..

публикувано на 02.04.20 в 12:12

На какво се смеете днес?

Как приемате предложението да се удължи извънредното положение до 13-ти май? Това е въпросът в актуалната част на „Денят на совите“. След 22 часа ви предлагам да отдадем дължимото на 1 април и да внесем шега и хумор в ефира. Със събеседничката ми Людмила Еленкова ще ви предложим приятно четиво за добро настроение, а въпросът към вас ще бъде:“На..

публикувано на 01.04.20 в 18:45

Събудете се с любимото Радио Шумен и в четвъртък!

Какви мерки обмисля общинската администрация в Шумен за облекчаване на малкия и средния бизнес, който е най-тежко засегнат от кризата с коронавируса? Как се справят автобусните превозвачи в момент, в който пътуването на хората е ограничено и има ли опасност от фалити? Отговорите на тези въпроси ще получите в четвъртък сутрин в предаването „Оттука..

публикувано на 01.04.20 в 16:26

В „Денят на совите“ в края на март

Ще се приготвим да посрещнем пролетния април с добро настроение, позитивни нагласи въпреки всичко и с казус, който ще ви накара да се почувствате като водещи на предаването. Как точно ще го направим ще знаете в 21,30. По-късно ще чуем как музиката може да лекува и кое е по-ефективно: да пеем или да слушаме песни? А след това ще ви попитаме: В какво..

публикувано на 31.03.20 в 20:02