Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!

Колкото повече слушаш, толкова повече чуваш!

Още малко за Музикаутор vs. БНР през очите на музикалния редактор

Наистина не беше лесно през последните два месеца, особено на музикалните редактори - те дори не можеха да прехвърлят на друга станция или да си запушат ушите.

Музиката наистина струва пари!  Достатъчно е само да сравним цената на един средна ръка концертен инструмент с тази на най-висококласния марков компютър или да проверим нивата на университетските такси за музикалните специалности.

Дотук като че ли поборниците за авторски права можеха да бъдат разбрани. И вероятно щеше да е така, ако не се бяха проявили точно като голяма част от съвременните ни „капиталисти” - най-обичаме пазара, но по ни харесва да се наредим на „държавната” софра и да си гарантираме тройно повече пари, като ги приберем от тези, които така или иначе си плащат. А за да сме по-сигурни - спираме „кранчето”. Някак пропуснаха, че става дума за медия, а нейното основно предназначение е да свързва и предава - послания, емоции, ценности и модели. Пропуснаха и това, че индустриално произведената музика има основното свойство бързо да „умира”. Дори и да има качеството, да предизвиква „мозъчен сърбеж”, както бяха установили невропсихолозите наскоро. 

Когато медията се разглежда само като пазар, се стига до положението, в което са телевизиите у нас. Много реклами, малко съдържание и още по-малко визия. Затова и собствениците им побързаха да влязат и в радиоефира, защото истинската хубава визия наистина е скъпа, а те спокойно могат и без нея. Всъщност положението е такова не само у нас. Един британски лектор преди време сподели, че едно от най-важните условия, които Рупърт Мърдок е поставил, за да направи сериозни инвестиции на телевизионния пазар в Обединеното кралство, е да бъде намален броят на журналистите в BBC. И го е постигнал.

Но да си дойдем на думата за радиото. Истинският филтър за това доколко една музика има качество да бъде споделена чрез обществения ефир, са точно музикалните редактори - основно хора с академично музикално образование, а това означава владеенето на поне два инструмента и свободно боравене с много на брой музикални езици. Точно заради това тяхното усещане е най-вероятно да е правилно. И точно благодарение на взаимното доверие между музиканти и музикални редактори, през последните два месеца получихме възможността да работим с музика на живи и талантливи автори и изпълнители.

Музикалните капиталисти позаобиколиха и таланта - този да изразяваш емоция чрез музика и да увличаш другите в нея. А за да се случи тази магия, все пак музикант и публика трябва да говорят на един език, или поне подобен. И точно слушането на много и различна музика ни дава възможността да усетим и приемем за наше това, което чуваме. Със сигурност някой е пуснал The Beatles на Кирил Маричков, Uriah Heep на Митко Щерев и Toto на Румен Бояджиев и Константин Цеков. И този някой най-вероятно първо ги е чул по радиото и след това си е купил плоча или е записвал директно на магнетофон. 

Затова си казваме простичко - Слушайте Радио!!!! Там някъде дебне новата ви любима музика!!  Това последното не съм го измислил аз, а тези, които инвестираха мнооооооооооого пари, за да разгадаят музикалния геном и за да използват това знание.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Усмихнато утро с Радио Шумен

Започнете деня с Радио Шумен и усмивка. Предаването "Оттука започва денят" стартира с екип Диана Лазарова и Цветелина Георгиева след новините в 7 часа. Ще бъдем заедно до 10 часа. Училището може да ви се струва далеч, но родителите вече могат да подават заявления за еднократна целева помощ. 300 лева остава тя и тази година, за условията ще чуете Мартина..

публикувано на 10.07.24 в 06:10
Община Смядово

„Днес“ в следобеда на 5 юли

Възможно ли е общините да загубят огромни суми по Проекта за възстановяване – заради липсата на правителство? Говори кметът на Смядово Иванка Петрова. Има ли разцепление в структурите на ДПС – Силистра, които бяха сред първите подкрепили почетния председател Ахмед Доган в призива му да не се гласува "за" кабинета на ГЕРБ? От друга страна един от..

публикувано на 05.07.24 в 13:55

С ,,По първи петли" в петък

   Посрещнете 5 юли с предаването ,,По първи петли“ още в 4 часа през нощта. То се излъчва от студио едно на Радио Шумен по програма ,,Хоризонт“. Екипът, който   ще е с вас в първите часове на новия ден: водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Розалина Райчева. До 6 часа в петък – много музика, интересни теми и събеседници!..

публикувано на 05.07.24 в 05:03

Петъчно и лятно с Радио Шумен

Петъчното утро ще бъде по-усмихнато с Радио Шумен и предаването "Оттука започва денят". Розалина Райчева и Цветелина Георгиева започваме след новините в 7 часа и ще бъдем с вас до 10. Очаква ви много зареждаща музика и актуални теми. Може да е жега, но трябва да се помисли за топлото през зимата. Заявления за енергийни помощи се подават от 1 юли...

публикувано на 05.07.24 в 06:00

Лятно утро с Радио Шумен

  Бъдете с Радио Шумен и на трети юли! Много музика и полезна информация ви е подготвил екипът на предаването ,,Оттука започва денят“. Водещ – Жулиета Герова, звукорежисьор и музикален редактор – Андриан Христов. Ще ви накараме да се чувствате приятно от рано сутринта. Стартираме след сутрешния бюлетин  на БНР в 7 часа и продължаваме до 10 с..

публикувано на 02.07.24 в 14:06

„Днес“ в следобеда на 28 юни

Колко участници ще се включат в предстоящото състезание по колоездене, бягане и дуатлон "Шуменско плато 2024"?  Как бе спечелено делото шамар срещу шуменска онлайн медия? Бившият кмет на община Никола Козлево Ешреф Реджеб твърди, че заради 3 публикации е претърпял силна психологическа травма, а текстовете са провалили бъдещата му кандидатура за..

публикувано на 28.06.24 в 12:48

Какво е лятото?

В първата част на предаването ви предлагаме заедно да направим еднодълго изречение. То започва така: Лятото е време за…Продължението е от вас. В късната рубрика ще ви разкажем за   читателския клуб „Свобода Рибарова“ при Регионална библиотека  „Партений Павлович”- Силистра. А въпросът след 22 часа ще бъде: Какво събира хората и какво..

публикувано на 26.06.24 в 18:56