Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка установи нарушения в Математическата гимназия в Пазарджик

Снимка: www.mgpz.telecablenet.com
Проблемите в пазарджишката Математическа гимназия продължават. Прокуратурата отново е сезирана – този път след проверка на Агенцията за държавна финансова инспекция.

От Регионалното управление на образованието отказаха да се срещнат с репортера Спас Крайнин с мотива, че в момента текат проверки, включително и такава, която ще установи дали господин Велков е годен да изпълнява длъжността директор на Професионалната математическа гимназия. На въпроса дали това включва и проверка на здравословното му състояние, от Регионалното управление отказаха коментар.  

Първият сигнал за нередности е подаден преди повече от година от председателя на училищното настоятелство Георги Карабойчев.

Проверката на Агенцията за държавна финансова инспекция установиха нарушения.

Директорът Ангел Велков и Димитър Хаджидимитров, учител в гимназията и синдикален лидер: 

Велков нарече безпочвени констатациите в доклада на и критиките към него. Той заяви, че все още не се е започнал със заключенията в доклада.

За последните три години в профилираната МГ сме получили допълнително трудово възнаграждание около 400 лева за трите години. Това е обидно малко за училище с 625 ученици. Причината е лошо управелние на делегирания бюджет, което се дължи на раздут щат, но и на пренасочване на средствата към външни услуги. Например, абонамент от 400 лева се пренасочва за фиктивна сфотуерна услуга, каза Димитър Хаджидимитров.

Работим много, а се оказва, че сме с най-ниските заплати. Получавала съм заплахи от Ангел Велков, заявява Цветанка Димитрова, учител в гимназията:

Идва само за да стои на двора. Оставил е всичко на заместника си Благой Гицев, добави Димитрова.

Има тенденционно отношение по отношение на учители, потвърди и Димитър Хаджидимитров.

По време на разговора Ангел Велков затвори телефона. По-късно върна обаждане и каза, че не желае да коментира повече в ефир.

Всички репортажи и разговори по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!