Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Днес започва Светлата седмица

| обновено на 17.04.17 в 13:12
Снимка: архив



Вторият ден на Възкресение Христово е началото на Светлата седмица. Нарича се Светла, защото Възкресението донася просветление за всички. Всеки ден се благославят светии, днес това са светите апостоли Христови.

Отец Дончо от храма "Свети Атанасий" във Варна припомня, че Възкресението отправя преди всичко духовни послания:

Това, което е нужно да знае всеки един православен християнин, че Възкресение Христово не се заключава в направата на козунаци и боядисването на яйца, което безспорно е една много хубава традиция, и тя произтича от вярата на християните, но Възкресението отправя духовни послания, че Христос, бидейки на тази земя, той не положи просто ново учение, но сам, със своя личен пример ни показа пътя към Бога, пътя към усъвършенстването. Ние навлизаме в Светлата седмица, която е от Възкресение Христово до Томина неделя. Не случайно е наречена "светла", защото тя носи светлината на Христовото Възкресение. Ние си спомняме как Христос се явяваше на своите ученици, как се яви на Тома, и как, показвайки себе си, го укрепи във вярата.

Във фолклорния календар тази седмица е наситена с момински празници.  Днес все още се практикува обичаят "разтурни понеделник", свързан с така нареченото "размятване на яйца" за предпазване от градушка и за плодородие. В миналото, на много места в страната, стопанките повторно боядисвали яйца, които раздавали за душите на починали близки.

Жители на Видин и близките села участваха в характерното за власите хоро за помен на починалите край Алботинския скален манастир "Възкресение Христово", което се играе във втория ден на Великден. Този манастир е бил света обител на Видинското царство и е принадлежал на семейството на Цар Иван Срацимир.

В подножието на манастира преди обяд се играят т.нар. поменални хора, характерни за Влашкия край, разказва етнографът към Видинския регионален музей Сашка Бизеранова:

Мъртвите са на особена почит. Смята се, че от Велики четвъртък техните души са сред нас. Този обичай е изключително древен, от Тракийско време, защото траките изпращат своите починали с песни, с танци.

Освен във Видинско, поменално или Великденско хоро "Ора Пащулуй" се играе и в село Софрониево, община Мизия, където също живеят власи.

В звуковия файл можете да чуете репортажа на кореспондента на БНР във Враца Ива Антонова за предаването "12+3".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!