Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еманюел Макрон обеща да възстанови водещата позиция на Франция на световната сцена

| обновено на 14.05.17 в 18:15
Еманюел Макрон
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Еманюел Макрон встъпи в длъжност като президент на Франция. В първата си реч най-младият президент от Петата френска република обеща да остоява демократичната жизненост на Франция и Европа и да възстанови водещата позиция на страната си на световната сцена.

Целият свят е гледал нашите президентски избори. На седми май французите избраха да прегърнат бъдещето, вместо да се затворят в илюзорното минало, заяви новият френски президент Еманюел Макрон в оригинално слово при встъпването си в длъжност.

Светът и Европа се нуждаят от Франция повече от всякога. Те имат нужда от силна Франция, която е убедена в съдбата си и високо цени гласа на свободата и солидарността. Светът има нужда от това, на което французите винаги са го учили - дързостта на свободата, изискването за равенство и волята за братство, каза новият държавен глава.

Макрон призна, че му предстоят дълги усилия за възвръщането на отслабеното доверие на Франция в себе си и изрази вярата си, че тя има всички ресурси да бъде в първите редици на световните нации. Президентът обеща да се бори за демократичната жизненост на страната и за обновление и реформиране на Европа - гарант за сигурността и свидетелството за френските ценности по света. Темите за свободата на труда, подкрепата за предприятията и развитието на културата също имаха място в президентската реч. Макрон спомена и всички свои предшественици начело на Петата френска република, изтъквайки техния принос за страната. Започвам работа още довечера, обеща той.

Всички детайли от церемонията внушаваха желаната по-модерна линия за бъдещото президентство - от оригиналната реч с литературни качества до по-леката, невоенна музика и афишираното внимание към първата дама на Франция. Екипът на Макрон не пропусна да съобщи различни детайли, издавайки скромната цена на президентския костюм и взетия назаем тоалет от съпругата му Брижит Макрон. От съображения за сигурност семейството ще се настани веднага в Елисейския дворец.

Първото изненадващо посещение на Макрон днес беше във военната болница "Перси", където се лекуват трима френски войници, ранени при мироопазваща операция в Мали. Президентът не допусна журналисти на тази първа символична визита. По-рано, поздравявайки множеството на бул. "Шанз-Елизе", той се спря за кратко на мястото, където полицай беше убит при терористичен акт броени дни преди изборите.

Първите му ангажименти за утре вече са известни - посещение в Берлин и съставяне на новото правителство.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема поста от предшественика си Франсоа Оланд

Новоизбраният френски президент Еманюел Макрон поема днес президентския пост от предшественика си Франсоа Оланд на церемония в Елисейския дворец. Под овациите на симпатизанти и благосклонната усмивка на предшественика си Франсоа Оланд новият френски..

публикувано на 14.05.17 в 12:10

Меркел: Искам тясно сътрудничество с Макрон

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че желае тясно сътрудничество с новоизбрания френски президент Еманюел Макрон и че двете страни ще направят всичко, за да оформят европейската политика: Доволна съм, че хора като Марк Рюте в Холандия и..

публикувано на 13.05.17 в 15:40
Владимир Шопов

Вл. Шопов: Най-големият риск за Макрон е в структурата на управленската му програма

Дебатът за обединена или нова Европа не е нов, но с избора на Макрон Европа получава втори шанс. Отваря се един доста продължителен политически прозорец за промяна, тъй като в Германия ще спечели една от двете центристки мейнстрийм партии.  Това..

публикувано на 13.05.17 в 14:11
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Любомир Роглев: Ако Меркел и Макрон намерят общ език, може би ще има реформи

Президентският караул във Франция се сменя тази сутрин с традиционна среща между стария и новия държавен глава. В добре протоколирана официална церемония Франсоа Оланд ще предаде на Еманюел Макрон властта. Очаква се днес следобед или утре да бъде..

публикувано на 14.05.17 в 09:48