Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенцията по горите готви промяна в Наредбата за опазване на горските територии

Снимка: БГНЕС
Агенцията по горите подготвя промяна в Наредбата за опазване на горските територии, съобщи за "Хоризонт" Димитър Баталов от Агенцията. Целта е горските служители да имат повече правомощия при контрола на камионите, които превозват дървесина.

Близо 10% от камионите сега се движат без задължителните проследяващи GPRS-и, каза Баталов и обясни подготвяните промени:

Всички ползватели на товарни превозни средства и собственици да предоставят онлайн достъп на контролиращите органи, така че горският инспектор в момента на движение на камиона да проследи маршрута му и да види дали в момента той има монтирано GPRS устройство. Това в момента не става по този начин, а с молба от наша страна. 500 лева е глобата за движение и собствениците на тези камиони са съгласни да платят 500 лева, но да не дадат маршрутите в на движение на автомобила. Има и системни нарушители, които продължават да бъдат санкционирани и да плащат глобата. Най-вероятно печалбата им от незаконния превоз е доста по-голяма, затова в най-скоро време ще бъде променен текстът в наредбата и те ще бъдат длъжни да предоставят онлайн достъп.

Цялото интервю с Димитър Баталов можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!