Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БИС организира общественото обсъждане на предложението за промяна в БДС за киселото мляко

В обсъждането ще вземат участие всички заинтересовани страни

| обновено на 16.06.17 в 13:35
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Българският институт за стандартизация (БИС) организира днес обществено обсъждане на предложения за промяна в Българския държавен стандарт за кисело мляко. Те предизвикаха сериозен обществен отзвук и опасения, че с промените в стандарта ще се загуби автентичността на традиционен български продукт, познат по целия свят. 

Предложенията за промени в стандарта въвлякоха в скандал земеделското министерство, което така и не успя да обясни кой е защо ги е внесъл и дали това е станало зад гърба и без знанието на министъра. В крайна сметка министерството оттегли предложението си и на дневен ред сега остана само едно, внесено от 3 частни млекопреработвателни предприятия, които искат промяна на допустимите опаковки за млякото по БДС. 
Становището на Националната асоциация на млекопреработвателите е категорично против промяната на стандарта за киселото мляко. Владислав Михайлов коментира пред "Хоризонт":
Становище, което е обсъдено, взето, крайно – да не се променя по никакъв начин Българският държавен стандарт за кисело мляко.
 

Една опаковка дали е толкова важна? Според нас не е! Не би следвало заради толкова маловажно нещо да се отваря за корекция един толкова основен документ, подчерта Михайлов, който припомни също, че БДС не е задължителен, а доброволен стандарт:

Опасяваме се, че ако се отвори стандартът, една процедура по евентуална корекция на стандарта продължавава повече от една година – в хода на тази процедура могат да бъдат направени недобри опити и за други промени. 

Има и едно съвсем странично нещо, което убягна от вниманието поне на БИС до този момент – на базата на този стандарт има защитено географско понятие "българско кисело мляко" в Патентното ведомство. Защитеното географско понятие стъпва изцяло като основа върху стандарта. Ако стандартът бъде променен, дори и несъществено, защитеното териториално понятие "българско кисело мляко" става невалидно – губим си правото в Патентното ведомство. Това никой не го е обсъждал и лично ние се опасяваме дали няма някакъв скрит опит точно това да е крайната цел на някое търговско предприятие, още повече това няма да е българско предприятие, това ще е някое предприятие, което ще е от някоя страна съседна. 

Опасението, че зад предложението за промяна на опаковките стоят чужди търговски интереси, се споделя и от други български производители на мляко, а и от производители на опаковки. 

Днес Техническият комитет трябва да реши дали е необходима промяна в БДС. Каква ще е тя, експертите ще решават по-късно, обясни директорът на Института по стандартизация Ирен Дабижева:

Ние сега нямаме някакъв готов текст за изменение на стандарта и не говорим за текст – говорим само дали да се променя, или да не се променя. 

По принцип решенията по стандартите, в техническите комитети, се взимат с консенсус – общо съгласие и да няма настоятелно поддържани възражения. Ако има непреодолими противоречия, ако има настоятелно поддържани възражения, тогава няма да се работи по тази работна тема.

Всяка промяна предполага безапелационно съгласие от всички експерти, обясни тя, като допълни:

Ако се стигне до решение да се променя стандартът, тогава членовете на Техническия комитет ще определят състав на работна група-експерти, които да влязат в тази работна група, които ще работят върху самия текст на изменението на стандарта. След като проектът за изменение е готов, от работната група той ще мине отново на приемане в Техническия комитет, и ако Техническият комитет го приеме с консенсус, ще бъде подложен още веднъж на обществено допитване. Общественото допитване трае два месеца. След това следват още допълнително приемания, минаване на редакции, одобряване и т.н.

Дабижева отбеляза, че е невъзможно да се работи по едно предложение по стандарта, а същевременно да се вкарат други предложения. 

Повече по темата може да научите от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!