Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Български фирми попадат в капана на европейски бизнес измами, предупреждават от БСК

| обновено на 03.08.17 в 10:40
Снимка: БГНЕС

От Българската стопанска камара съобщават, че български фирми получават по обикновената или електронната поща покана да се включат в европейски или световни фирмени справочници, за да получават европейски бизнес или ДДС номер. Текстът на поканата внушава ползи без заплащане, но от дребния шрифт става ясно, че подписването на тази заявка обвързва с плащане на стотици евро в продължение на години, обясни Веселин Илиев:


Българските фирми получават най-често по имейл, но понякога и по пощата, една бланка, в която ги приканват да се регистирират - било то в някакъв фирмен справочник, европейски бизнес гайд или примерно, за да получат европейски бизнес номер, или европийски данъчен номер. Това са все такива измислени неща, които на практика ги няма. И текстът на поканите е такъв, че се подразбира, че е безплатно включването, само че най-често някъде отдолу или другаде със ситни букви пише, че се дължи абонаментна такса за първата година 700 или 900 евро, за втората и т.н. 

За съжаление има доста фирми, които са се подвели. Българските са приблизително 370. Тази измама е от 2008-2009-а и от време на време се появява под някаква нова форма, напомни още Веселин Илиев и допълни: Само за последната седмица имам шест такива случая с български фирми.

Известни са немалко измамни форми, бланки и фалшиви заявления, като почти всички са с пощенски кутии в Европейския съюз. Повече по темата ще научите от звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!