Защо мироточат иконите в шуменския храм „Три Светители”?

Снимка: Радио Шумен

Защо наричат Североизточна България матрицата на света и коя е другата Мадара? Това са теми от днешното издание на предаването „Истории за историята”, което ще започне в 15,00 и още в началото ще ви грабне с историите на преселниците от шуменското село Макак. А преди да чуете отговорите на въпросите, които вече зададохме ще бъдем и в Патлейна, все култови места и средища на исторически, археологически, културни и енергийни богатства.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Как ковете съдбата си?

Какво може да се свърши без вода? Това ще бъде въпросът в първата част на „Денят на совите“. След 22 часа ще празнуваме заедно с ковача Божидар Димитров, който има професионален празник на Антоновден. И понеже казват, че всеки сам кове съдбата си, кажете вие как го правите, уважаеми слушатели. Как ковете съдбата си? Музиката до полунощ ще..

публикувано на 17.01.20 в 19:34

Танас гилди, яз гилди в утрото на 18 януари

На Атанасовден веднага след новините в седем, ще честитим празника на имениците и ще започнем 18-тия ден на януари с пожеланието за хубаво утро с предаването „Оттука започва денят“. Освен че ще си припомним традициите за Атанасовден, ще си спомним и за един от нашите възрожденци, оставили ярка следа след себе си – Никола Икономов. Той е..

публикувано на 17.01.20 в 15:01

С програма „Днес“ в следобеда на 17 януари

Как вървят ВиК ремонтите край Шумен? Може ли България да изгуби една ценна порода свине заради африканската чума и как се опазва уникалният генофонд у нас. Какво има за казване кметът на Антоново на Антоновден? Какви войни са се водили край Разград по време на Османската империя? Отговор на тези въпроси чуйте в програма „Днес“. Тя започва минути..

публикувано на 17.01.20 в 12:43

С ,,Денят на совите" и в събота

  Кои са най-полезните съвети, които сте получавали? Това е една от темите в предаването ,,Денят на совите“ в събота вечер по Радио Шумен. В късната рубрика от птичи поглед ще се насладим на Родопите. Колегата от радио Кърджали Божидар Чолаков е водещ на предаването ,,Полет над Родопите“ и ще ни разходи   из най-забележителните места в този..

публикувано на 17.01.20 в 11:31

Дискриминацията и интеграцията на хората от сексуалните малцинства

В изданието на предаването "Клуб петък" на Радио Шумен, излъчено на 17 януари от 11 до 12 часа, можете да проследите има ли недискриминационна среда за хората от сексуалните малцинства, как се осъществява интеграцията им в обществото, какви са либералните и консервативните стратегии и подходи към хората с нетрадиционна сексуалност. Гости в студиото са..

публикувано на 17.01.20 в 09:18

"Денят на совите" - за водата и за добрината

"Вода гази, жаден ходи" – тази поговорка звучи все по-близко и разбираемо за все повече хора. В „Денят на совите“ тази вечер в първата част на предаването ще ви попитаме дали и как пестите вода. След това ще ви предложим да разсъждавате върху въпроса какво добро искате да оставите след себе си, а ние ще ви запознаем с председателката на неформалната..

публикувано на 16.01.20 в 19:01

За българските IT-специалисти в чужбина

В “ Паяжината ” тази събота,   Владо Генов  ще Ви срещне с  Тома Мадански,  който е втори курс в Университета в Ланкастър, Великобритания. Тома работи и развива професионалните си умения на 4 места -  две от тях са свързани с преподаване на първокурсници от неговата специалност, редактор е на книга, в която разглежда етичното хакерство и участва в..

публикувано на 16.01.20 в 10:07