Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Природозащитници протестират срещу разрешения за ферми за животни с ценна кожа

Министерството на земеделието: Само поправяме пропуски от предишна наредба

| обновено на 24.08.17 в 13:52
Снимка: http://vantas.ru
Гражданската инициатива за забрана на добива на ценни кожи у нас протестира пред Министерството на земеделието.

Природозащитниците негодуват, че във фермата в Стара Загора се отглежда вид, който е разрешен едва сега от промени в законодателството.

Отстраняваме допуснат пропуск още в наредбата от 2009-а година, обясни Боряна Станимирова, главен експерт в Министерството на земеделието.

Фермите в България за животни с ценна кожа работят в нарушение и сега тези нарушения се узаконяват, твърдят природозащитниците.

В момента наредбата позволява да се регистрира обект за американска норка. Това е вид, който не е забранен на европейско ниво. Нямаме изрична забрана за този вид. Би подлежало на забрана, ако разрешим отглеждането на европейска норка.

С най-голямо производство в ЕС на американския вид норка е Дания. Там тя се развъжда в съответствие с определените норми. Това е разрешено е също в Литва, Латвия, Естония, Гърция, Холандия. Има и държави, в които е забранено - Австрия, Великобритания, Чехия, Словения, Хърватия.

В Холандия е ясно отсега, че от 2024-а година това ще бъде забранено, уточни Станимирова.

У нас до момента са регистрирани две фирми. Едната е прекратила дейността си миналата година. В съседна Гърция има 31 такива фирми, добави тя.

 Във всяка работна група присъстват експерти. Всички, които имат становища, могат да ги предоставят в писмен вид, каза още представителят на министерството.

Цялото интервю чуйте от звуковия файл.

Промените в наредбата са правени на тъмно и в интерес само на бизнеса, категорични са протестиращите:

За пореден път в тесен кръг, без участие на неправителствени организации премахнаха едни текстове, които пречат на фирма-нарушител, приеха се удобни текстове, ограничи се правото на обществен контрол.

Липсата на обществен контрол поражда съмнение, че в тези ферми животните се убиват по нехуманен начин, твърдят още участниците в протеста:

Уж ги обгазяват, а като почнат да ги дерат, те още са живи, защото когато едно животно е живо, тогава кожата, когато се смъква от него, е много по качествена, отколкото ако е умряло.

Протестиращите внесоха исканията си в Министерството на земеделието и се надяват те да бъдат взети предвид.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!