Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страхил Делийски: Вотът на недоверие е инструмент за проява на опозицията

Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие не е загуба на време, а инструмент за проява на опозицията, коментира в предаването "12+3" политологът Страхил Делийски по повод думите на Цветан Цветанов от ГЕРБ:
 

В никакъв случай не може да бъде загуба на време, защото това е един от ключовите инструменти в парламентаризма, инструмент, с който опозицията има думата. Целта на вота на недоверие не е да падне правителството, това много рядко може да се случи, но по-скоро става въпрос за това да се посочат определени проблеми, да се даде оценка на действията на кабинета и да се посочат и алтернативни политики, от една страна. От друга страна, вотът на недоверие е инструмент, с който опозицията търси евентуални партньорства и от тази гледна точка има своята чисто политическа логика.

Според Страхил Делийски вероятно в този случай обаче няма да бъдем свидетели на нови партньорства:

Едва ли това може да се случи, защото горе-долу сме наясно със заявките на различните политически сили, но пък темата за корупцията, по която евентуално ще се поиска вот на недоверие, е остра, остро присъства в публичното пространство, от нея се интересува голяма част от обществото и вероятно БСП иска да се позиционира като бореца срещу корупцията и посланието очевидно е: "Ако не подкрепите този вот на недоверие, вие заставате на страната на корупцията". Това е един съвсем разбираем, ако щете, комуникационен план, разбираемо действие. Но пък БСП рискува да остане единствено с подкрепата на ДПС и по този начин да подаде топката е полето на ГЕРБ и отново да бъде форматирана като "Ето, виждате ли каква е алтернативата, ДПС и БСП", още повече че и ДПС, и БСП не са неуязвими по темата за корупцията, поне като публичен образ.

По повод това дали вотът би довел до сближаване на коалиционните партньори в управлението, политологът каза:

Това е също удобна хипотеза, много вероятна, като че ли изглежда удобна за управляващите. И тука най-вече е моментът, в който БСП, като основна опозиционна сила и претендент за алтернативна партия, да се замисли по отношение на това, да, те поискаха властта, госпожа Нинова я поиска от трибуната на конгреса, да се замисли за това как ще разкаже на широката публика как ще упражнява властта, най-вече с кого ще упражнява властта?

Интервюто на Даниела Якова със Страхил Делийски и репортажа на Румяна Василева можете да чуете от звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Следващата седмица БСП започва консултации по вота на недоверие към кабинета

БСП започва следващата седмица консултации с парламентарните групи на ДПС и "Воля" по вота на недоверие.  Това обяви лидерът на социалистите Корнелия Нинова .  Предложението на БСП е вотът да бъде по темата корупция. Това не ни ограничава в..

обновено на 02.11.17 в 15:12